Beyinsi

Dikkat Bozukluğu Olanlara Nasıl Davranılmalıdır

  • 0
  • 1.741 kez görüntülendi.
Dikkat Bozukluğu Olanlara Nasıl Davranılmalıdır

Dikkat Bozukluğu (DEHB) Olanlara Nasıl Davranılmalıdır
Özellikle çocuklarda görülen DEHB olaylara karşı verilen tepkilerdeki tutarsızlık ve duyarsızlık olarak değerlendirilebilir. DEHB olan bir çocukla başa çıkmak gerçekten zor olabilir. Bu çocuklar çok özeldir ve özel bir disiplinle büyümeleri gerekir. Bazen dayanılmaz derecede sinir bozucu olabilirler bu nedenle inanılmaz sabır gerektirir. Davranışlarını kontrol etmek imkansız değildir ama bunu başarmak içinde özel bir eğitim vermeniz gerekir.

 

çocuklarda-dikkat-eksikliği-beyinsi (1)
Net kurallar koyun. Kurallarınızın açık,net ve tutarlı olduklarından emin olun. İncitici sert kurallardan kaçının. Çocuğunuzun unutmaması için kuralları sık sık tekrarlayın.

 

çocuklarda-dikkat-eksikliği-beyinsi (2)
Puan ve ödül sistemi uygulayın. Çocuğunuz koyduğunuz kurallara uyduğu takdirde onu motive edici puan sistemi uygulayın. İstediğiniz şekilde davranış gösterdiğinde puanını yükselterek küçük bir ödül verin. Yaptığının doğru olduğunu düşünerek mutlu olacaktır.

 

çocuklarda-dikkat-eksikliği-beyinsi (6)
Sakin olun ve alçak sesle konuşun. Çocuğunuz ağladığında yada tamamen dikkati dağıldığında bağırmayın, olabildiğince alçak sesle konuşun. Sakinleştirici birkaç cümle en iyi ilaçtan bile daha etkilidir.

 

çocuklarda-dikkat-eksikliği-beyinsi (3)
Davranışlarını takip edin. Neye nasıl tepki verdiğini, neyi niçin yaptığı gibi sorulara cevap bularak günlük not tutun ve topladığınız notları karşılaştırın. Mümkün olduğu kadar yalnız bırakmayın, ‘odana git ’ yada ‘buradan ayrılmak yok’ gibi şeyler söylemeyin. Davranışlar emirle değil takip ve kontrolle düzeltilebilir.

 

çocuklarda-dikkat-eksikliği-beyinsi (5)
Spor ve diğer aktivitelere katılmak için çocuğunuzu teşvik edin. Çeşitli fiziksel yollarla kendi bedenini kullandığında Çocuklar dengeyi öğrenir ve kasları geliştikçe hareket kabiliyeti artar. Bu kabiliyeti yaşıtlarıyla birlikte çeşitli aktivitelerle geliştirmesi daha iyi olacaktır çünkü yalnız olduğunda her zaman kendi istediği hareketleri yapacağından sizin onu kontrol etmeniz güçleşir. Örneğin oyun parklarında diğer çocukların yaptığı hareketleri görecek ve onlar gibi yapmaya çalışacaktır buda hareketlerinde anormal bir durumun oluşmasını önleyecektir.

 

çocuklarda-dikkat-eksikliği-beyinsi (3)
Çocuğun DEHB olduğunu unutmayın. Farkında olmadan yaptığı yanlış bir harekette diğer çocuklara verilen tepkilerden kaçının. Daha hassastırlar ve öğrenmeye ihtiyaçları vardır burada tabi ki en büyük destekçi anne-baba dır.

 

çocuklarda-dikkat-eksikliği-beyinsi (4)
Doğrusunu söyleyin. Söylediği yada yaptığı bir harekette bunun yanlış olduğunu söylemek yetmez o yüzden doğrusunun nasıl olacağını söyleyin. Her ne kadar sizi dinlemekte zorlansalar da diğer çocuklar gibi onlarında yönlendirilmeye ihtiyaçları vardır.

 

çocuklarda-dikkat-eksikliği-beyinsi (8)
Çabuk affedin. Aniden vereceğiniz tepkiden yada sesli bir şekilde konuşmadan etkilenecektir. Korktuğu ve kendini suçlu hissettiği zamanlarda hemen affedin ve gülümsemeyi unutmayın.

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.