Beyinsi

Yabani Güvercin Nasıl Eğitilir?

  • 0
  • 3.632 kez görüntülendi.
Yabani Güvercin Nasıl Eğitilir?

Yabani Güvercin Nasıl Eğitilir?

Yabani güvercin adından anlaşılacağı üzere eğitimi gayet zor bir kuştur. Güvercin besleyenler bilirler evcil güvercin ile yabani güvercin arasındaki farkları. Yabani güvercini eğitmek için ya yakalamak gerekir ya da ulaşılabilirse yumurtayı alıp evcil güvercine kuluçkaya yatırmak gerekir. Yakalamak bilindiği üzere neredeyse imkansızdır. Üreme alanlarını tespit etmek ve gece yakalamak ya da yumurtayı almak en basit edinme şeklidir.

Yumurtadan çıkmış ve erişkinliğe yaklaşmış bir yabani güvercini eğitmek çok zordur ve uğraş gerektirir. Bunun yerine en mantıklı olanı yumurtadan çıkartmak ve tamamen evcil bir anne baba altında bakmak gerekir. Kimi zaman yabancı yumurtayı evcil güvercinler altlarına almadıkları görülmüştür. Bu nadiren olan bir olaydır. Genelde gece kuluçkaya yatmış bir vaziyette iken yumurtalar değiştirilir. Sonrası pek zor değildir.

Bizim asıl konumuz yakaladığımız ya da evcil güvercinleri uçururken içlerine karışan yabani güvercinleri eğitmektir. Etrafınızda illa ki güvercin besleyen birileri vardır. Bizde bu işe gönül vermiş ve yabani güvercinleri eğitmiş bir kaç kişiden edindiğimiz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Yabani Güvercin Yakalamak

Evcil güvercin besleyen bir arkadaşımız bize deneyimini şöyle aktarıyor. ”Bir gün yavruluktan erişkinliğe erişen bir çift evcil güvercini eğitmek amacıyla uçuruyordum. Kuşlar bayağı bir yükseğe çıkmıştı. Evcil olduğunu düşündüğüm bir güvercin geldi aralarına karıştı. Biraz daha yükseldikten sonra parlak çektim( parlak çekmek uçan güvercinleri yuvaya çağırmak anlamına gelir. Beyaz bir güvercinin kanat çırpması da diyebiliriz). 3 ü beraber indiler. Evin en üst katında güneş enerjileri olduğu için enerjinin üzerine indiler. İnene kadar evcil olduğunu düşünüyordum fakat yakından görünce yabani bir güvercin olduğunu anladım. Şaşırmıştım o anda dondum kaldım çünkü kıpırdasam sanki uçup gidecek gibi çok ürkekti. Evcil çiftlerim yem için aşağı indiğinde o da indi ve ürkek bir şekilde yem yemeğe başladı. Kıpırdamadım öylece kaldım. Yemden sonra her kuş kendi yuvasına çekildiği için yabani güvercin tek başına kaldı. Az sonra kendisi de yuvaya girince koştum kapıyı kapattım. Tabiri caizse bir çocuk gibi sevinmiştim. Güvercin epey bir süre içeride kaldı. Hemen araştırmaya başladım fakat daha önce yabani güvercin yakalayan biriyle karşılaşmamıştım. Güvercini elimle yakalamaya çalıştığımda kendini yuvanın içinde oradan oraya çarpmaya başladı. Elime aldığımda inanılmaz hareketlerle kurtulmaya çalışıyordu. O anda kanatlarını bağladım( Güvercinlerin uçmaması için kanatları bağlanır). Tekrar yuvaya bıraktım. Bir süre sonra diğer kuşlarımla birlikte yem yemeğe başladı artık yuvaya alışmıştı( Yuvaya alışması için neler yaptığını ve geçen süreyi anlatmaya gerek yok). Aradan bir ay geçmişti ve artık güneşlenmeye ve yemeğe iyice alışmıştı. Şimdi sıra diğer kuşlarla beraber uçması gerekiyordu. Kanatları bağlı olduğu için elle tutmak kolay oluyordu. Elime iyice alıştırdım. Kovalamaya çalıştığımda artık hemen yuvasına gidiyordu. Uçma vakti geldi diye düşündüm ama kaçar diye korkuyordum. Besmele ile birlikte kanatlarını açtım ve 1 tane evcil kuşumla beraber havaya fırlattım. Uzunca bir süreden sonra ilk defa uçtuğu için biraz afalladı ama diğer kuşu takip etti. Çok fazla yükselmeden hemen parlak çektim. Evcil olan hemen inişe geçti ve hemen ardından yabani kuşum da onu takip etti. Yapısı gereği iniş şekli değişikti. Evcil olanın cinsi bizim tabirimizle LOP güvercindi. Yani cins bir güvercindi ve çakılma dediğimiz bir hareketle iniyordu. Yabani güvercin yuvaya indiğinde hemen kendine ait olan kafese yöneldi. İlk yakaladığım andaki sevincim nasılsa öyle sevindim ve başardım dedim.”

Yabani güvercin eğitimini madde madde vermek pek anlaşılmaz olacağını düşündüğümüz için böyle hikaye tarzında sizlerle paylaştık. Ama illa ki maddelememiz gerekecekse şöyle diyebiliriz;

  1. Ani hareketlerden kaçınma
  2. Uçup kaçmaması için kanadının bağlanması( Kanadını kesmek ya da çekmek kuşa zarar verir)
  3. Kendi isteği şekilde hareket etmesi ve yuvayı benimsemesi
  4. Mümkünse başka bir kuşla çift olması
  5. Ele alıştırma
  6. Diğer kuşlarla çok vakit geçirme ve evcil davranışlar kazanması
  7. İmkan varsa çiftiyle eğer yoksa yuvacı bir kuşla beraber uçması

 

NOT: Küçücükte olsa sizlere yardımcı olabildiysek ne mutlu bizlere. Zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Yazımız hakkında yorum yapmak isterseniz yayınlarız. beyinsi.com ailesi

 

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.