Beyinsi

Yumurta Hücresi Olmadan Bebek Yapmak

  • 0
  • 1.118 kez görüntülendi.
Yumurta Hücresi Olmadan Bebek Yapmak

Geleceğin Denek Tüp Bebeklerinin Bir Anneye İhitiyacı Olmayabilir

Bu gün var olan iki babanız olabilir. Fakat gelecekte iki biyolojik babanızın olması mümkün. Yavru bir memelinin ortaya çıkabilmesi tamamen bir yumurta ve bir spermin varlığına dayanıyor. Fakat araştırmacılar sahte bir yumurtadan, sperm hücrelerini gerçek bir yumurtayı döllediğine inandıran bir fare embriyosu üretmeyi başardı. Daha önce yumurta-sperm kombinasyonundan başka kullanılabilecek bir şey yoktu. Bu demek oluyor ki, bir çocuğun doğması için bir erkek ve bir kadına ihtiyaç duymadığımız bir çağın içine giriyor olabiliriz.
Bilim adamları bir sprem hücresini, fare yumurtası hücresinden elde edilen fakat kendi başına bir embriyoya dönüşme yeteneği bulunmayan “partenojenet” denilen bir şeyin içine enjekte ettiler. Bu geçen hafta Nature Communications‘ta yayınlanan daha önce hiç kullanılmamış bir teknik. İnsan partenojenleri ölmeden önce bir kaç hafta yaşayabiliyor fakat hayvanlar bunu üremek için kullanıyor. Bazı kabuklu türler, kertenkele, yılan, salyangoz, örümcek ve yassı kurtlar embriyoya dönüşmek için bir sperme ihtiyaç duymayan kendi partenojenlerini kullanarak eşeysiz üreyebilirler.
Ancak bu hücreler insanlarda üreme sisteminin başka hiçbir bölümüne benzemeyen bir şekilde çalışıyor. Üremek için sperm ve yumurtadan başka şeyler kullanabileceğimiz bir geleceği işaret edercesine, vücudumuzun herhangi bir yerinde bulunabilecek diğer hücreler gibi çalışıyorlar. Hatta bazı araştırmalar, bir gün deri hücrelerinden bile embriyolar üretebileceğimizi gösteriyor. Fakat bu araştırmalar yalnış manşetlerdeki gibi deri hücrelerini ve bu tekniği henüz buluşturmuş değil.
Araştırmacılar sperm hücresini partenojene enjekte edip, döllenmiş sahte yumurtaları dişi fareye yerleştirip beklediler. Sonuç olarak, kendileride yavrulayabilen 30 fare yavrusu elde ettiler ve gözlemlenen farelerde herhangi bir sorun ile karşılaşmadılar. Araştırmacılar %24 başarı oranıyla tüp bebeğinkine oldukça yaklaştılar. 35 yaş altı kadınların tüp bebek sahibi olma ihtimali %30 olarak biliniyor.
Tüm bu işlemler fetüsün sağlıklı büyüyebilmesi için hala bir rahme ihtiyaç duyuyor. Fakat araştırmacılar bunun da geride bırakılabileceğini söylüyor. Geçtiğimiz mayıs araştırmacılar etik sebeplerden ötürü deneyi durdurmadan önce bir petri kutusunda bir embriyoyu 13 gün boyunca hayatta tutabildiler. Gelecekte belki, bir yumurta ve rahim sınırlaması olmaksızın tüp bebek sahibi olabileceğiz.

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.