Beyinsi

Spector Yazı Tipi Bulucu

  • 0
  • 2.456 kez görüntülendi.
Spector Yazı Tipi Bulucu

Elle Tutulan Bu Araç Yazı Tiplerinin Shazam’ı!

Görsel ilham her yerde gelebilir ancak ilham geldiğinde bilgisayarınızın başında olamayabilirsiniz. Bir meyve parçasının rengi, bir kibrit kutusu üzerindeki yazı tipi için yapabileceğiniz en iyi şey bunların bir fotoğrafını çekmek ve daha sonra kullanmaktır.
Bu en kötü çözüm değil ancak Fiona O’Leary‘nin daha iyi bir fikri var. Royal College Sanat Okulu mezuniyet projesi için O’Leary, elle tutulan ve Spector adını verdiği kullanışlı bir cihaz tasarladı. Cihaz gerçek dünyadaki yazı tiplerini ve renkleri yakalıyor ve ardından doğrudan bunları InDesign yazılımına transfer ediyor.
Cihaz ile ilgili detaylı bilgi ise şu şekilde; Spector bir prototip. Çalışan bir prototip ancak sonuçta hala bir prototip. Satışa sunulmamış durumda ve her ne kadar O’Leary bunu ticarileştirmeyi düşünüyorsa da pek bir acelesi yok. Spector için bir web sitesinin olmadığı gibi bir Kickstarter kampanyası da bulunmuyor; şimdilik fiziksel ve dijital medya arasında bir derece pratik bir köprü oluşturan akıllı ve cezbedici bir fikir ki, tam da bu sebepten ötürü dikkatimizi çekti.

 

Spector-Yazı-Tipi-Bulucu-4
O’Leary, Spector’ü “fiziksel bir göz damlası pompası” olarak tanımlıyor. Biz ise onu renklerin Shazam’ı olarak kabul ettik veya belki yazı tiplerinin Poke Ball‘u diyebiliriz. Ama konuyu dağıtmayalım. İşte, cihaz şu şekilde çalışıyor: Spector’ü istediğiniz bir metnin üzerine yerleştin ve üstündeki düğmeye basın. İçerisindeki bir kamera örneğin fotoğrafını çekiyor ve yine içindeki algoritma ise yazı tipinin şekli hakında bilgi vermek veya rengin CMYK/RGB değerlerini bildirmek için resmi işliyor. Spector, bu veriyi yazı tipi veya renk veritabanına iletiyor. Eğer bilgisayarınız yakınınızdaysa özel bir bağlantı ile renk veya yazı tipi bilgisini InDesign yazılımına kopyalayabiliyorsunuz. Yazılım içerisinde seçilen metin veya projelere gerçek dünyadan aldığınız bu renk veya yazı tipi otomatik olarak da uygulanabiliniyor. Bilgisayarınız yakınınızda değil mi? Sorun yok. Spector 20 yazı örneğini saklayabiliyor, bu sayede bunları daha sonra da bilgisayarınıza atabiliyorsunuz.
Spector’un keşfini sağlayan şey ise tamamen bir hayal kırıklığı. Grafik tasarım geçmişi olan O’Leary şöyle diyor, “Ekranda baskı için bir tasarım yaptığınızda ve onu bastığınızda hiçbir zaman tam anlamıyla aynı olmuyor.” Skalayı tam olarak anlamak çok zor, yazı tipleri yanıltıcı olabiliyor ve renk değerleri ekranda görünen ile basılan arasında farklılar. “Eğer ekranınızda baskı için bir tasarım yapıyorsanız, baskı ile başlamak en iyisi olacaktır” diyor.

 

Spector-Yazı-Tipi-Bulucu-3
Spector Yazı Tipi Bulucu, şu anda Apercu, Bureau Grot, Canela, ve Founders Grotesk gibi yazı tipi veritabanına işlenen 7 farklı yazı tipini tanıyor ve O’Leary buna daha büyük bir veritabanı entegre etmek için çalışmaya devam ediyor. Araç aynı zamanda satırlar ve harfler arasındaki beyaz yüzeyi analiz ederek karakter aralığı, paragraf başı boşluğu ve yazı tipi boyutunu da (48’e kadar) tanıyor.
Spector’ın en büyük eksisi ise eğer ticari olarak satılmaya başlanırsa potansiyel olarak hırsızlığı kolaylaştıracaktır. Yazı karakteri korsanlığı şaşırtıcı derecede büyük ve karmaşık bir sorundur ve Spector gibi bir cihaz büyük ihtimalle işleri daha da karmaşık hale getirecektir. Bir örnek vermek gerekirse: Spector kolaylıkla gerçek dünyadaki yazı karakterlerini tanımlamamazı sağlayacak ancak bu yazı karakterlerini kullanmak için hala ücretli bir lisansa veya izne sahip olmanız gerekecek.
O’Leary, korsanı Spector için potansiyel bir engel olarak görüyor ancak grafik tasarımda her zaman yaratıcı bir kaçakçılık olduğuna dikkat çekiyor. (Pek de yanılmıyor: tasarımın tüm alanları arasında eser hırsızlığını, ilhamdan ayıran o çizgi büyük ölçüde belirsizdir). Ayrıca, cihazın testi aşamasında birçok insanın Spector cihazını bir eğitim aracı olarak kullanacağını tahmin ettiğini de eklemiştir. Söylediğine göre en iyi ihtimalle tasarımcılar Spector’u keşif yapmak için ilk ve en önemli araç olarak kullanacaklardır. Ve kim böyle bir keşfin daha kolay yapılabileceğini iddia edebilir ki?

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.