Beyinsi

Radyo Programı Nasıl Yapılır?

  • 0
  • 8.119 kez görüntülendi.
Radyo Programı Nasıl Yapılır?

Radyo Programı Nasıl Yapılır?

Radyo ister yaşadığınız şehirde isterseniz yaşadığınız ülkede daha geniş bir kitleye ulaşmak için kullanılan harika bir teknolojidir. Radyo programları içerisinde DJ veya program sahibi tarafından oluşturulacak olan müzik, röportaj, hikayeler veya diğer ses içeriği bulunabilir. Eğlenceli ve heyecan verici olan bu işe nasıl girebileceğinize ve kendiniz için nasıl kaliteli bir program yapabileceğinize haydi hep beraber bir göz atalım.
Bölüm 1 – Bir Radyo Programı Edinmek
1- Yerel radyo istasyonları ile iletişime geçin. Bölgenizdeki radyo istasyonları ile belirli bir zaman dilimini satın almak veya eğer mümkünse ana programlarından birini yapmak için görüşün. Yapmak istediğiniz radyo programı hakkında onlarla konuşun ve yeni radyo programı yapan kişiler için uyguladıkları süreci öğrenin.
Belirli bir zaman diliminde sizin programınızı duymak isteyecek olan potansiyel kitlenizi arttırmak için her hafta veya her gün aynı saatte yayın yapacağınızı garantiye alın.
Eğer bir radyo DJ’i olmak ve müzik çalmak istiyorsanız, alternatif, rock, pop gibi çalmak istediğiniz müzik türünde yayın yapan radyo istasyonları ile iletişime geçin. Aynısı sadece konuşma içeren radyo programları için de geçerlidir: haber veya belgesel tarzındaki radyo programınız için daha büyük radyo kanalları ile iletişime geçmeniz gerekecektir.
Eğer lise veya üniversitede öğrenciyseniz, okulunuzun radyo istasyonu ile iletişime geçerek kendi programınızı yapmak ve bunu yapmak için de nelerin gerektiğini öğrenin.

2- Çevrimiçi yayın için bağımsız bir radyo programı kaydedin. Elinizde bulunan malzemelerinizi kullanarak bir radyo programı kaydedin ve dünyanın her yerinden potansiyel dinleyicileriniz için onu çevrimiçi olarak yayınlayın. İster çevrimiçi olarak bir program yayınlayabilirsiniz isterseniz de podcast servisi üzerinden onu erişebilir kılabilirsiniz.
Podcastler canlı radyo yayınlarının en popüler versiyonudur ve bir radyo programı yapmak istiyor ancak onu yayınlayacak bir kaynak bulamıyorsanız harika bir yoldur. Bir podcast yaratmak, programınızı internet üzerinde yayınlamadan önce ön kayıt almanıza ve onu düzenlemenize yardımcı olur.
Kendi radyo programınızı kaydetmeye, düzenlemeye ve yayınlamaya yardımcı olabilecek Spreaker, Radionomy veya BlogTalkRadio gibi ücretsiz programları deneyin.
3- Bir radyo programı yapın ve yarışmalara katılın. Elinizde var olan malzemelerle kendi bağımsız radyo programınızı yaratın. Programınızı düzenleyin ve popüler radyo kanallarında yayınlanma ve belki kendi düzenli yayınınızı da garanti edebilme şansı için radyo programı yarışmalarına gönderin.
Eğer amatör radyo programları için bir yarışma yapıyorlarsa radyo programınızı yerel radyo kanalına gönderin veya Power FM gibi büyük kanallara göndererek daha geniş çaplı bir sonuç umabilirsiniz.
Radiotopia gibi programlar aracılığıyla devam eden podcast serilerinden de yararlanmayı düşünebilirsiniz.
Bölüm 2 – Bir Radyo Programını Planlamak
1- Kendi türünüzdeki radyo programlarını dinleyin. İster bir talk-show olsun, ister begesel tarzında olsun ya da isterse bir müzik programı olsun ilgi duyduğunuz alandaki birçok diğer radyo programını dinleyin. Diğer radyo programlarında bulunan ve size yol gösterebilecek unsurlara dikkat edin.
Dinlemenize veya dikkat kesilmenize neden olan diğer radyo kanallarının yaptığı şeylere dikkat edin. Çaldıkları veya çalacakları müzik hakkında eğlenceli bilgiler mi sunuyorlar? Röportajlar ilgi çekici ve takip etmesi kolay mı? Bu gibi olguları kendi radyo programınıza dahil etmeye çalışın.
Ayrıca kanalı değiştirmenize veya beğenmemenize neden olan şeyleri de not alın. Çok fazla mı ara veriyorlar? Programı yapan kişinin sesi çok mu monoton veya çok mu hızlı konuşuyor? Bu gibi şeylerden kendi programınızda nasıl kaçınabileceğinizi düşünün.

2- Programınızın ana unsurlarına karar verin. Yaratmak istediğiniz radyo programı ile ilgili tüm temel bilgileri düşünün ve not alın. Aşağıdaki verileri de göz önünde bulundurarak programınızın ana unsurlarını belirleyin:
İsim: Programınız için belirleyeceğiniz isim konusunda dikkatli olun çünkü yayınınız boyunca tek değişmeyecek olan şey o olacaktır.
Amaç: Programınız ile birlikte neyi başarmak istiyorsunuz? Bilgilendirmek (bilgilendirici programlar, belgeseller) mi, eğlendirmek (müzik programları, radyo tiyatrosu) mi yoksa kamu hizmeti sağlamak (röportajlar, incelemeler, özel programlar) mı istiyorsunuz?
Tema: Ne hakkında konuşacaksınız? Üreteceğiniz içeriğin türü için bir tema veya kategoride karar kılın.
Zamanlama: Her bir yayınınız için ne kadar süre ayıracağınıza karar verin. Ne kadar sıklıkla ve haftada veya ayda kaç defa yayın yapacaksınız? Elbette eğer bir radyo kanalı aracılığıyla yayın yapacaksanız bunlar radyo kanalı tarafından belirlenecektir.
Kitle: Kimler dinleyecek? Hedef kitleniz olarak hangi yaş grubuna, hangi bölgeye ve hangi diğer demografik kategorilere erişmeyi umduğunuzu düşünün.
Program özellikleri: Yayınınızın özellikleri neler? Röportaj mı? Müzik mi? Telefon bağlantıları mı? Özel konuklar mı?
Reklam: Radyo programınızı desteklemek için reklama ihtiyacınız varsa veya reklam almak istiyorsanız sponsor aramanız, reklamları kayıt etmeniz ve programınız içerisinde bunların ne zaman ve nasıl yayınlanacağına karar vermeniz gerekiyor.
3- Müzik programınınız için şarkılar seçin. Radyo programınız boyunca çalacağınız şarkıları, programınızın içeriğine göre seçin. Bir çalma listesi yaratın veya şarkıları indirin. Bu sayede canlı yayınınız süresince çalmaya hazır olacaklardır veya önceden kayıt edilen bir programınız için konuşma kayıtlarınız ile birlikte çalınabilirler.
Genel olarak eğer canlı veya alışılmış olmayan bir versiyonunu çalmayacağınız sürece bir şarkının en kaliteli stüdyo kaydını seçin. Eğer ulusal bir kanalda yayın yapacaksanız şarkıların argo sözler içermediği sürümlerini seçmeyi unutmayın.
Eğer düzenledikten sonra yayınlayacağınız bir programınız varsa müzikler arasında parçanın bittiğini ve yeni parçaya geçeceğinizi bildiren konuşmalarınızı da kayıt etmeniz gerekecektir. Parçalar arasındaki geçişlerde sesin hafifçe kısılması veya parçalar arasında saniyelik boşluklar olmasını isteyebilirsiniz bu sayede geçiş konuşmalarınız daha rahat duyulur.
4- Haber veya belgesel programları için röportaj yapın ve bir hikaye oluşturun. Çoğunlukla konuşma içeren bilgilendirici, eğitici veya eğlenceli radyo programları için bir plan yapın. Röportajları, anlatımları, araştırmalarınızı ve diğer unsurları tam bir hikaye veya temaya dönüştürebilmek için ayarlama yapın.
Gayri resmi ve muhabbet eder gibi bir dille kaliteli röportajlar yapın ve tüm hikayeniz için kolay hatırlanabilecek veya dikkate değer bir kayıt alabilmek ya da daha fazla bilgi edinmek için konuğunuza farklı sorular sorun.
Unutmayın ki, stüdyodaki bir konuk veya canlı telefon görüşmesi ile canlı bir röportaj yapacaksanız, ön bir röportaj yapmalısınız. Bu gerçek röportaj esnasında soracağınız tüm sorular için bir pratik olur ve bu sayede de konuğunuz hangi soruları soracağınızı bilirken siz de onun nasıl yanıt vereceğini bilirsiniz.
Röportajınızı daha kolay bir hale getirmek, istediğiniz bilgiyi almak ve “senaryoyu” oluşturmak için tüm “hikayenizin” bir taslağını oluşturun.

5- Bir senaryo veya taslak yazın. İster genel bir hikayeyi anlatmak için bir konuşma, ister biri ile röportaj yapmak veya şarkılarınız arasında geçiş için konuşma yapmak olsun programınız boyunca konuşacaklarınızı bir kenara not alın. Temel bir taslak veya kelimesi kelimesine bir senaryo hazırlayabilirsiniz.
Programınızın diyaloğu doğaçlama bile olacaksa hala konuşacaklarınızın, tartışacaklarınızın veya her bölümün genel hatlarını not almanız gerekmektedir. Bu sayede çok fazla konuşup, gereksiz zaman harcamazsınız.
Eğer doğaçlama bir diyalog yaratmak ve biraz zaman harcamak istiyorsanız bir konuk almayı veya canlı telefon görüşmeleri yapmayı düşünebilirsiniz. Bir konuk size şakaları ve katkıları ile yardımcı olur ve bu sayede tüm baskıyı üzerinizde hissetmezsiniz. Telefon görüşmeleri ise beklenmedik içerikler sağlayacaktır.
Bölüm 3 – Radyo Yayınını Yayınlamak
1- Radyo istasyonu ekipmanlarını bilin. Yerel stüdyoda yapacağınız yayın için kullanacağınız tüm ekipmanları öğrenmek için vakit ayırın. Canlı yayın esnasında kullanacağınız teknolojinin tüm fonksiyonlarını öğrenin (mikrofon, hoparlör, ses mikserleri gibi). Bu sayede yayında onları kullanırken çok daha rahat hissedeceksiniz.
Ekipmanların nasıl kullanıldığını, sinyalleri ve prosedürleri öğrenmek için canlı yayın yapan başka bir radyo yayıncısının programını izlemek için izin alın.
Veya canlı yayına geçmeden önce birkaç demo veya deneme yapıp, yapamayacağınızı öğrenin. Bu gibi eğitimler hemen hemen tüm istasyonlarda zaten zorunludur.
Kullandığınız ekipmanlardaki bir sorunu ve bu sorunu nasıl çözebileceğinizi öğrenin. Her ne kadar yayın esnasında bir şeylerin ters gitme ihtimaline karşın yanınızda bir teknisyen bulunacak olsa da, en iyisi bu gibi sorunları anında nasıl çözebileceğinizi öğrenmeniz olacaktır.

2- Canlı yayında dikkatli konuşun. Radyoda dikkatli ve yavaşça konuşun, bu sayede dinleyicileriniz ne söylediğinizi tahmin etmek veya radyolarının sesini ayarlamak zorunda kalmazlar. Radyoda kullanmanız gereken uygun dil ile ilgili kurallara uymanız gerektiğini ve hedef kitleniz için hangi içeriklerin uygun olduğunu unutmayın.
Canlı yayında hangi sözcüklerin kullanımının yasak olduğu ile ilgili FCC ve kendi radyo istasyonunuzun kurallarını kontrol edin. Buna ayrıca hangi şarkı sözlerini yayınlayabileceğiniz veya hangi şarkıları hiç yayınlayamayacağınız da dahildir.
Unutmayın ki, her ne kadar amaçladığınız hedef kitleniz sabah işe giden yetişkinler de olsa, aynı saatlerde sizi dinleyen ve yetişkin içeriklerinin uygun olmadığı çocuklarda olabilir. FCC, müstehcen içeriklerin sabah 6 ila akşam 10 arasında yayınlanmasını engellemiştir.
Eğer sizi arayan kişinin uygun olmayan dil kullanması veya konulardan bahsediyor olması gibi bir şeyler yanlış giderse kişiyi yayından almak ve müzik çalmak veya başka bir konuya geçmek için ekipmanlarınızla nasıl müdahalede bulunmanız gerektiğini bilin.
3- İstasyonun adını ve frekansını duyurmayı unutmayın. Yayın yaptığınız radyo istasyonunun temel bilgilerini ve aynı zamanda kendi adınız ve/veya programınızın da adını tekrarlamayı unutmayın. Unutmayın ki, dinleyiciler programınızın herhangi bir yerinde sizi dinlemeye başlayabilirler ve ne dinlediklerini öğrenmek isteyebilirler.
Radyo frekansı, dinleyicilerin belirli bir radyoyu dinleyebilmek için radyolarında ayarladıkları adres olarak düşünülebilinir. Hem radyonun adı hem de frekansı genellikle duyuru yapmak ve radyo istasyonunu tanıtmak için kullanılır.
Radyonun bilgilerini ne kadar sıklıkla duyurmanız gerektiği konusunda radyo görevlilerine danışın çünkü bu bilgiler radyodan radyoya ve programdan programa değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak radyo ismini ve programınızın adını her parça veya reklam geçişinde kullanmanız gerekmektedir.
Önceden kayıt edilmiş bir programınız veya podcastiniz varsa, programınıza dahil etiiğiniz her reklamdan sonra bu bilgileri tekrarlayabilirsiniz. Her ne kadar canlı yayınlarda programınızı veya radyo istasyonunu pazarlamıyor da olsanız, dinleyicilerin bu bilgileri sürekli olarak duymalarını sağlayabilir ve sosyal medya, bloglar ve benzeri yerlerde konuşmalarını sağlayabilirsiniz.
Bölüm 4 – Çevrimiçi Radyo Programı Yayınlamak
1- Yerleşik veya harici ekipman ile kayıt alın. Bağımsız radyo programınız için konuşmalar, geçişler, ses klipleri veya röportajlar dahil olmak üzere programınıza dahil etmek istediğiniz her türlü ses içeriğini kayıt edin. Erişebildiğiniz herhangi bir kayıt ekipmanını veya bilgisayarınız ya da telefonunuzdaki yerleşik mikrofonu kullanabilirsiniz.
Eğer harici ekipman kullanıyorsanız, düzenleme için kullanacağınız bilgisayar veya başka herhangi bir cihaz ile kaydettiğiniz malzemenizi senkronize edebileceğinizden emin olun.
Eğer müzik ile ilgili bir program yapıyorsanız, bilgisayarınız veya başka bir cihazda çalmak isteyebileceğiniz tüm müzik dosyalarının bulunduğundan emin olun.
Ayrıca düzenleme de yapmanıza olanak tanıyan bir bilgisayar veya telefon programı ile de doğrudan kayıt yapmayı tercih edebilirsiniz. Bunu yapmak için Spreaker veya Audacity gibi popüler uygulamaları deneyebilirsiniz.
2- Hepsini birleştirmek için bir düzenleyici yazılım kullanın. Tüm ses dosyalarını, kesmenize, taşımanıza, değiştirmenize ve efekt eklemenize olanak tanıyan düzenleyici bir yazılıma taşıyın ve radyo programınızın tam bir bölümünü oluşturun. Çalışmanızın kopyasını aldığınızdan emin olun. Bu sayede yanlışlıkla silinmesine karşın kendinizi garantiye almış olursunuz.
Herhangi bir uygulama için Audacity, Acoustica veya WavePad gibi kullanımı kolay olan ücretsiz düzenleme yazılımlarını bulun.
Eğer düzenleme işi ile gerçekten ilgileniyorsanız ve programlar üzerinde tam bir kontrole sahip olmanız gerekiyorsa FL Studio, Adobe Audition veya Sound Forge gibi profesyonel düzenleme yazılımlarını deneyin.
Her ne kadar düzenleme, içeriğinize ve stilinize göre farklılık gösterecek olsa da aklınızda bulunması gereken bazı genel uygulamalar şu şekildedir; gereksiz kısımları atın veya çok uzun kısımları düzenleyin, müzikler ve bölümler arasında geçişler için boşluk bırakın ve bir kayıt sırasında birkaç saniyeden daha fazla sessiz bir boşluk bırakmayın.
3- Hosting siteleri ve sosyal medyada paylaşın. Radyo programınızın bitmiş halini ses dosyaları veya radyo programları yayınlanabilen herhangi bir platforma yükleyin. Ardından sosyal medya siteleri, bloglar, websiteleri ve benzeri araçlarla bunu dağıtın.
Radyo programınızı YouTube, iTunes veya SoundCloud gibi çok bilinen sitelere tüm içerikleriyle birlikte yükleyin. Bu gibi sitelerin çok fazla ziyaretçisi vardır ve potansiyel olarak daha fazla dinleyici çekebilirsiniz.
Bölümlerinizin zamanlaması için ek yardımcı araçlar sağlayan Archive.org, Podomatic ve BlogTalkRadio gibi sadece radio programı yüklenen platformları özellikle deneyin.

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.