Beyinsi

Pusula Neden Bozulur?

  • 0
  • 3.861 kez görüntülendi.
Pusula Neden Bozulur?

Pusula Neden Bozulur?

Pusula neden bozulur? cep telefonu pusulayı bozar mı? pusula cep telefonuna yaklaşınca neden hareket eder? 

Kimi zaman küçük ayrıntılar dikkatimizi çeker ve merak uyandırır. Bu merakı gidermek için araştırma içine girilir ve sonuç elde edilinceye kadar uğraşılır. Bu makalemizde pusulanın neden bozulduğuna ve nelerin pusulayı etkilediğini anlatacağız.

Pusula ara ve ana yönleri ( Kuzey, güney, doğu, batı, kuzeydoğu, kuzeybatı, güneydoğu, güneybatı) gösterir. Yön bulmak önceleri kutup yıldızı ile kolayken artık pusulalar çok daha kolay bir şekilde yön bulmaya yardımcı oluyor. Pusulanın kaynağı aslında dünyamızın sahip olduğu manyetik alandır. Pusulada bulunan iğne bir mıknatıstır. Mıknatıslar manyetiktir. Mıknatısı pusulaya yaklaştırdığımızda pusulada sapmalar meydana gelir. Dünyanın manyetik alanından güç alan pusula, daha yakında bulunan bir manyetik enerji içeren mıknatısa yaklaştırılırsa yön tayin özelliğini kaybeder ve sapar.

Cep telefonları pusulayı neden bozar? 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi manyetik enerji içeren her şey pusulayı etkiler. Manyetik alan ile pusula özdeştir. Manyetik enerji içeren sadece pusula mıdır? elbette değildir. Manyetik alan nedir ince kısaca buna değinelim. Manyetik alan elektrik akımın olduğu her yerde mevcuttur. Elektrik alanı ve manyetik alan farklıdır ancak birinin varlığı diğerinin de var olmasını sağlar. Cep telefonlarında elektrik akımı ve manyetik alan vardır. Bir başka konu olan elektromanyetik alan ise insan vücudu için zararlıdır. Bu dalgalar maddenin içine nüfuz edebildiği için insanlar için risk oluşturur. Pusulayı cep telefonlarına yaklaştırdığınızda pusulanın yön tayinini yitirdiğini kolaylıkla göreceksiniz. Eğer manyetik alan güçlü ise çok daha uzak mesafeden pusula sapacaktır ancak cep telefonlarında bu sapmalar genelde pusulanın telefonla dip dibe olması ile gerçekleşir. Pusulayı bir kaç defa cep telefonuna yaklaştırırsanız ve bunu sıklıkla yapmaya devam ederseniz pusula az bir zaman sonra bozulacaktır yani yön tayin özelliğini yitirecektir.

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.