Beyinsi

Niccolo Machiavelli ve Prens Eseri

  • 0
  • 1.344 kez görüntülendi.
Niccolo Machiavelli ve Prens Eseri

Niccolo Machiavelli ve Prens Eseri

Bugün (3 mayıs) Uluslararası İlişkiler disiplininin (bu ninleri hiç sevmiyorum lenin stalin gibi) n dominant paradigması olan Realizm’in babalarından, çağdaş Siyaset Biliminin kurucusu sayılan ünlü düşünr Niccolo Machiavelli’nin doğum günü. , Prens/Hükümdar isimli kitabını, İtalyan prens, Lorenzo Pierre de Medici’ye, bir prensliğin nasıl elde edileceği, bu prensliğin nasıl muhafaza edileceği ile ilgili veriler vermek adına kaleme almıştır ve genel olarak nasihatler barındırmaktadır.

Kendi kısmımla ilgili olmasından, oluşturduğu makyevelizm akımından ve disiplinde mühim bir yerde bulunan Prens isimli yapıtından bahsedeceğim.

3 Mayıs 1469 Floransa, İtalya doğumlu Machiavelli, ünlü yapıti Prens ile bir yönetici adayının en uygunlerinin güç kazanmak ve bu kuvveti elinde tutmak olması gerekliliğini anlatır. zamanın tesirkuvveti Medici Ailesidir ve bu kitabı onlara ithafen yazmıştır (selam da vinci demons ve Assains Creed). Machiavelli, Medici ailesinin İtalya’yı birleştirmek için Tanrı doğrulusunda vazifelendirildiğini kabullenmektedir.

Prens politika bilimi kuramı olarak meydana çıkan ilk çalışmadır. Rönesans ruhu içerisinde prenslere tavsiyeler biçiminde çoğu kitap yayımlanmıştır. Ama hiçbiri Machiavelli’nin Prens’i kadar etkileyici olmamıştır. Yaşadığı vakit süresince yayımlanmamasına karşın Machiavellin’in en tanınan yapıti sasenesir ve daha sonra meydana atılan ” Machiavellist fikir” teriminin esasını oluşturur.

Bir prensliğin nasıl heyetecağı, nasıl yönetileceği, nasıl yitirileceği, tarihsel ve tecrübesel yöntemlerle anlatılır. Yaşadığı devresinin siyasi karışıklıkları sebebiyle kuvvetli bir devlet idaresini savunmuş, mutlak monarşiye duyulan ihtiyacı şartları ve vasıtalarıyla gözler önüne serilir. Yapıt, bu özelliği ile politik realizm ile politik en uygunizm arasındaki köklü farka büyük katkı yapmıştır.

Floransa hükümetinde dışişleri sekreteri olarak senelerce çalışan düşünür, çoğu ülkeye vazifeli olarak gitmiş ve o ülkelerin idare metotlarını görmüştü. Kendi devletinin kuvvetlenmesi için çözümler arayan bir yurtperver olarak ona göre, bir devletin kuvvetlenmesi ve ayakta kalabilmesi için devletin kuvvet programı, yani kuvvete dayanan bir idare meydana koyması mecburiydi.

Bu inanç kapsamında düşünüre göre, kabalıklar karakter bakımından itimat edilemezdir; onlan bir şeye inandırmak basit ancak aynı inançta tutmak zahmetlidir; bu nedenden dolayı devlet, insanlar bundan sonra birşeye kendi gönülleriyle inanınaz duruma geldikleri vakit, zor kullanarak hali düzeltecek biçimde organize olması gereklidir.

Devlet adamı olacak şahıs herşeyden evvel devletin bekası için uğraşmalı ve her hareketi bu hedefe yönelik olması gereklidir. Tam manasıyla bir realist olan Machiavelli için hedefe ulaşan yer yol mübah sayılmaktadır ve bü yüzden hareketlerinde etik değerlerin İkinci plana atılmasında aksilik yoktur. Zaten kendine göre de insan özünde kötü bir varlıktır, bu yüzden hükümdarın da değişik olması yöntem olarak beklenemez.

Machiavelli genel itibariyle milletlararası kısmı bir çatışma ve kaos kısmı olarak görmekte ve devletlerin bu bölgeda daimi bir güç artırımına gitmesi halinin devletler için en rasyonel hal bulunduğunu düşünmekte. Ancak Machiavelli işbirliğini tam manasıyla irrasyonel bulmamakta ve güçsüz devletlerin ittifak yapılabilirliğini meydana koymaktadır.

Kitaptan bir alanı da paylaşarak sona geliyoruz: “siz de ülkelerini kurtaran büyük insanların yolundan gitmek dilerseniz, her şeyden evvel, tüm girişimlerin temeli olan milli bir orduya sahip almanız gerekiyor. Çünkü bundan daha sadık, daha gerçek ve daha iyi bir ordu olamaz”.

İyi ki doğdun Niccolo, sen olmasan girişi geçemezdim :)

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.