Reloader activator

Masal

Masal


masal-

Masal

 

Olağanüstü öğe, kahraman ve olaylara yer veren, anlatılanların gerçekle ilgisinin bulunmadığı öykülerdir.

 

1. Masallar tamamen hayal ürünü olaylardan oluşturulmuştur ve dini, tarihi bir nitelik taşımazlar. Masal tümüyle hayal ürünü olmasıyla desten, hikaye ve efsaneden ayrılır.

 

2. Masallarda anlatılanlar evrensel özellik gösterirler. Öğreticilik yönü ağır bastığından anlatılanlarda ahlak değerlerine uygun konuların olması bu türü tüm insanlık için ortak kılar.

 

3. Masallarda olayların geçtiği yer belirsizdir. Kafdağı’nın ardındaki ülkeler, perilerin diyarları masallarda en çok kullanılan mekanlardır.

 

4. Masallarda belli bir zaman yoktur. Zaman akışının çok hızlı olmasından dolayı masallarda uzun yıllar birkaç cümleyle anlatılabilir.

 

5. Masallarda -mış eki ile oluşturulmuş cümleler kullanılır.

[reklam1]

6. Masal kişileri sıradan insanlar yanında periler, cinler, devler, ejderhalar gibi olağanüstü varlıklar da olabilir.

 

7. Masalların sanatsal yönü değil didaktik yönü ön plandadır. Çocukların geilişimine yardımcı olmak için doğruluk, dürüstlük, çalışkanlık, azim gibi kavramlar ön plana çıkarılır.

 

8. Masallarda inandırma iddiası yoktur.

 

9. Masal içinde tekerlemelere yer verilebilir.

 

10. Masallar kısa cümlelerle yazılır. Anlatım sadedir.

 

11. Masallarda “üçlü bakışım kuralı” denen biçim çokca kullanılır. (Gökten üç elma düşmesi, üç çoçuğun olması)

 

12. Masallar gerçekçi masallar, olağanüstü masallar, hayvan masalları olarak üç gruba ayrılır.

 

13. Masallarda üç bölüm vardır. Tekerlemelerle giriş yapılan “serim” bölümünde konuya giriş yapılır ve masal kahramanı tanıtılır. “Düğüm” bölümü ise asıl konunun anlatıldığı bölümdür. Bu bölümde okuyucu merak içinde kalır. Son bölüm olan “çözüm” bölümünde ise olaylar sonuca vardılır. Burada iyiler müfakatlandırılır, kötüler cezalandırılır.

 

14. Masalla yapı olarak üç bölüme ayrılır. “Döşeme” adı verilen ilk bölüm tekelermelerin olduğu giriş bölümüdür. Bu tekerlemelerde dinleyicinin ilgisini toplamak için ahenkli sözler ve uydurmalara yer verilir. “Olay” bölümünde ise anlatılmak istenen asıl olaylara yer verilir. Son bölüm “dilek”te ise yine tekerlemelere yer verilir. Bu kısımda masalcı iyi dileklerde bulunur.

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Hüseyin Kürklü diyor ki:

    Çocukluğumuzun vaz geçilmezi olan, uykusuz gecelerimize ninni olan masallar gibisi varmıdır. Makaleyi okuyunca geçmişim aklıma geldi :)

BİR YORUM YAZ
841 0,717