Kurban Nasıl Kesilir, Neye Dikkat Edilmelidir ?

Kurban Nasıl Kesilir, Neye Dikkat Edilmelidir ?


kurban-nasil-kesilir-neye-dikkat-edilmelidir-x
Kurban, Allah’a yakınlık için kurban niyetiyle kesilen hayvandır. Hür, mukim, Müslim ve zengin için bir vesiledir. Kısaca Fıtır sadakası vermekle mükellef olan kimseye kurban kesmekte vaciptir. Kurban günlerinin üç günü içinde kesilir.

Kurban: Koyun, keçi, sığır ve deve gibi hayvanlardan olur. Bunlardan başka hayvanlardan kurban olmaz. Koyun ile keçi bir kişi sığır ve deve yedi kişi için kurban edilebilirler. Bu hayvanların sağlam, ayıpsız, güçlü ve kuvvetli olmaları şarttır. Koyun ile keçi ya bir yaşında veya yedi sekiz aylık olduğu halde 1 yaşında imiş gibi gösterişli olması, deve en az5 sığır ise en az 2 yaşını bitirmiş olması şarttır.

Ortak kurban kesenlerin her biri Müslüman olup niyetleri de ancak kurban kesmekle Rıza-i Bari olmalı ve hisseler tartı ile ayrılmalıdır. Diri olarak kurban fukaraya verilmez. Zira kanın akıtılması şarttır. Kurban etinin hepsini fukaraya vermek veya hepsini yemek caizdir. Fakat efdal olan 3’e bölüp 1’inin fukaraya, 1’ini eşe dosta, 1’inide evde bırakmaktır. Kurbanın derisi satılmaz. Fukaraya veya herhangi bir hayır kurumuna verilir. İhtiyacı olanların kendileri de kullanabilirler.
[reklam1]
Şaşı, topal, deli ve uyuzlu olmasında, boynuzlu boynuzsuz olmasında, boynuzunun biri az kırıl olmasında kulaklarının delinmiş veya enine yarılmış olmasında, kulaklarının uçlarından kesilip sarkık bir halde yaşamasında beis yoktur.

Kurbanlık hayvanın bir veya iki gözü kör, dişlerinin çoğu düşmüş, kulakları kesilmiş, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden krılmış ola, kulağının veya kuyruğunun çoğu kesilmiş, kulakları veya kuyruğu hilkaten (yaratılış) olmayan, memelerinin uçlarının kesilmiş olup çok zayıf hayvanlardan kurban olmadığı gibi, kesileceği yere gidemeyecek kadar aksak ayağını yere basamayan hayvanlardan kurban olmaz. Şu halde kurbanların son derece semiz olmaları ziyade faziletlidir. Bu hususu Hz. Peygamberimizin “Kurbanlarınızı büyük yapınız zira onlar Sıratta bineklerinizdir?” Hadisi şerifleri teyit etmektedir.

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 9 YORUM
  1. Halil diyor ki:

    gerçekten güzel bir yazı :D

  2. Yusuf yetişen diyor ki:

    Bir dahaki kurbana dikkat edelim artık :D

  3. Baris diyor ki:

    Pek bir şeyin fark ettiğine inanmıyorum.

  4. Eren diyor ki:

    Kurban bayramına da az kaldı sayılır yararlı bir bilgi olmuş.

    1. Hüseyin Kürklü diyor ki:

      Aynen az kaldı bazı bilmemiz gereken bilgileri tazelemiş olduk eyw. kardşeim

  5. caner diyor ki:

    kurban bayramına az bir süre kala böyle güzel paylasimlari internette gördükçe sevinmiyor değilim :)

  6. fırat diyor ki:

    kurban bayramı ne zaman ?

    1. Beyin diyor ki:

      03 Ekim, Kurban Bayramı arefesidir.

  7. ikram diyor ki:

    güzel anlatılmış teşekkürler.

BİR YORUM YAZ

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0