Beyinsi

Kolin Bileşenleri

  • 0
  • 1.090 kez görüntülendi.
Kolin Bileşenleri

Kolin Bileşenleri

Bir B vitamini kompleksi üyesi ve bir capsaicin, ya da yağ emülgatör olarak sınıflandırılan kolin, karaciğerin güçlendirilmesine yardımcı olabilir ve aynı zamanda kolesterol birikimi, hafıza kaybı ve Alzheimer tedavisine yardımcı olur. Peki kolin ne kadar önemlidir? Kolin eksikliği arterlerin karaciğer dejenerasyonu ve sertleşmesine sebebiyet verir.

Kolin teknik olarak bir B vitamini grubu üyesi değildir. Ancak yağların işlenmesi ve beyin ve kalp sağlının korunmasında büyük rol oynayan folik asit (B9 vitamini) ve kobalamin (B12 vitamini) gibi B vitamini ailesi üyesi vitaminlerle birlikte çalıştığı için çoğu zaman B vitamini olarak adlandırılır. Kolin ayrıca safra kesesi ve karaciğerin faaliyetlerine devam etmesi, hormon üretimi, lesitin oluşumu ve merkezi sinir sisteminin düzenlenmesi için de gerekli bir vitamindir.

Kolin beyin ve hafıza fonksiyonları için gerekli olan önemli bir nörotransmitter olan asetilkolin üretir. Bilim adamları şu sıralar kolinin Parkinson ve Alzheimer gibi merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıkların tedavisinde kullanılabilme ihtimalini araştırmaktadır (Alzheimer hastalarının genellikle düşük asetilkolin seviyelerine sahip olduğu gözlenmiştir). Son araştırmalar kolinin özellikle yeni doğan bebeklerin beyin faaliyetlerini de olumlu etkilediğini göstermektedir.

Kolin yağların karaciğerden hücrelere taşınmasında rol oynar ve bu bağlamda karaciğer için oldukça önemlidir. Kolin vücutta hücre duvarlarının oluşumunu sağlayan fosfatidikolin üretir. Ve aynı zamanda fosfatidikolin, vücutta kolinin görevlerini de üstlenir. Bu sebeple Almanya’da doktorlar karaciğer rahatsızlığı çeken hastalara fosfatidikolin tavsiye etmektedir.

Fosfatidilkolin takviyeleri eczaneler ve gıda mağazalarında mevcuttur fakat düşük karaciğer fonksiyonlarından şikâyetçi hastaların bunları doktor tavsiyesinde kullanmaları daha doğru olacaktır.

Pirinç, yumurta, kırmızı et, karaciğer, lahana, karnabahar, soya fasulyesi, nohut, mercimek, yeşil fasulye, bezelye ve soya başlıca kolin kaynaklarıdır.

Kolin için önerilen günlük alım miktarı söz konusu değildir. Çoğu insanın günlük beslenme alışkanlıkları günlük kolin ihtiyaçlarını (300 – 1000 miligram) karşılamaktadır. Ancak yeni doğan bebeklerin beyin gelişiminde son derece önemli olduğundan gebelik dönemindeki kadınların kolin takviyesine başvurmaları oldukça önemlidir.

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.