Beyinsi

İlber Ortaylı – Bir Ömür Nasıl Yaşanır (Kısa Özeti)

  • 0
  • 3.429 kez görüntülendi.
İlber Ortaylı – Bir Ömür Nasıl Yaşanır (Kısa Özeti)

Bir Ömür Nasıl Yaşanır Kitap Özeti

 

Bir Ömür Nasıl Yaşanır kitabı, İlber Ortaylı ve gazeteci Yenal Bilgici ile yapılan röportajlardan oluşuyor. 71 yaşında sağlam bir akademik kariyere sahip İlber Ortaylı’dan neler öğrenebilirsiniz? İnsanlar kendilerini nasıl yükseltirler? Yolculuk nasıl olacak ve neler göreceksiniz? Gençlere, yaşlılara, öğrencilere, emeklilere, hayatın başında olanlara, tek kelimeyle hayattan zevk almak isteyenlere tavsiye edilen konuşmalarından oluşuyor.

Editörlüğünü yaptığı bu kitaba İlber Ortaylı’yı dahil etmesinin nedeni gazeteci Bilgici’dir. Kendi tecrübelerinden ders çıkarabilen, bu bilgiyi etrafındakilere kolayca aktarabilen ve en önemlisi bunu yaparken kalbinden şikayet etmeden ihtiyacı olanı söyleyen kimse yoktur. Çünkü eşsiz tecrübesi ve gözlem yeteneği ile birçok yol göstereceğine ve üretken insanların yetişmesine katkı sağlayacağına inanmaktadır.

İlber Ortaylı temel olarak hayatımızı dörde böler. 12-25 yaş arası, 25-40 yaş arası, 40-55 yaş arası ve 55 yaşından sonra. İyi bir hayat yaşamak için her dönemde tamamlanması gereken görevler ve öğrenilmesi gereken alışkanlıklar vardır. Üretken ve güzel bir hayat yaşamanın anahtarı bu” diyor.

Kendisini önemsemediğini ve herkesin sağlığına dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor. İyi bir hayat size sigarayı bırakmanızı, içkiyi bırakmanızı, yağlı yiyecekleri bırakmanızı ve hafıza için hikayeler ve romanlar okumanızı tavsiye eder.

Gazeteci, hayatı boyunca ders çalışıp çalışmadığını veya eğlenceyi sevip sevmediğini sorduğunda, her şeye diğerlerinden daha fazla zaman harcadığını söyledi. Doğu ve Batı, ardından İtalya ve İran’da uzun çalışmalar yapmak istedi. İtalya’da İlber Ortaylı olamayacağını düşündüğünü ama yine de iyi bir uzman olacağını söylüyor.

Birilerinin sizi bulmasını beklemeyin, bunun yerine nitelikli insanları bulun ve onları kendiniz bulun diyor. Çünkü iyi hocalardan eğitim almaya çalıştı. Kimse bulamadı.

Kötü alışkanlıkların özellikle 25-40 yaş arası insanları yıprattığı söyleniyor. Bu nedenle, sigarayı ve alkolizmi bırakmayı, bunun yerine çok okumayı, seyahat etmeyi, yeniden öğrenmeyi ve dil dahil tüm kusurları ortadan kaldırmayı önerir. Çünkü hangi alanda çalışıyor olursanız olun, bu yaştaki insanları işlerini sunmaya teşvik ediyorsunuz.

Eğitime değer veren Profesör İlber Ortaylı, çaresiz olmamamız gerektiğini ve eğitim almanın bir yolu olduğunu söylüyor. Bunu yapmanın yolunun daha iyi okullar inşa etmek, daha seçkin öğretmenler yetiştirmek ve yeterlilik sınavları yapmak olduğunu vurguluyor.

Devam eden kitabında, akademik, eğitim hayatında ve anılarında zaman zaman atıfta bulunarak, model olarak kabul edildiğinden öğretmen olarak harika bir işi olduğunu söylüyor. “Anlattıklarıyla bir dünya kurarlar. Öğretmen iyiyse toplumu kurtarır.” sözü de çok değerlidir.

15 yaşın bir sınır ve  çok önemli olduğunu söyler. Her şeyi öğreneceksin. Dil, piyano ve ahşap işçiliğinin bu yaşa kadar yapılması gerektiğini söylüyor. Çünkü on beşten sonra hiçbir şey öğrenemezsin.

Aile eğitiminden de bahseden Ortaylı, çocukların çok fazla övünmesini, rencide etmesini doğru bulmuyor. Dahi olarak anılmak ya da sürekli hakarete uğramak tehlikeli görünebilir, ancak sadece yanınızda olmanız yeterlidir. Yeni nesil gençlerin arasında kaba, şımarık, sorumsuz ve dengesiz bir durum olduğunu açıklıyor ve ciddi anlamda uyarıyor: Türkiye’de kırılgan, hazırlıksız, en küçük zorluklarda tökezleyen çocuklar yetiştiriyoruz.” Pek çok insan paranın her şeyi çözebileceğini düşünüyor, diye ekledi, bu tam bir görgü eksikliği. Eğitimin satın alınabilecek bir şey olmadığını, okulların tüm eğitimi sağlayamayacağını ve ailelerin yoksulluğa, zorluğa ve yoksunluğa hazırlanması gerektiğini vurguluyor.

Kitabın bundan sonraki bölümünde İlber Ortaylı’nın önerdiği filmlerle sanat üzerine söyleşi devam ediyor.

 

Bir Ömür Nasıl Yaşanır Arka Kapak Bilgisi

 

Daha anlamlı yaşamak için İlber Ortaylı’dan tavsiyeler…

“Cesur olun. Kendinizi rahat hissettiğiniz alanın dışında pencereler açın. Farklı dünyalarla ancak böyle tanışırsınız. Ben hep yerimde dursaydım, dünyamı değiştirecek insanları aramasaydım, bugün tanıdığınız ben olmazdım. Bir insanın bittiği an, miskinliğe esir olduğu andır. İnsan, konforundan vazgeçmeyi göze almalıdır. Kendi dünyasını yerinden kendisi oynatmalıdır.”

– İlber Ortaylı

İlber Ortaylı, yediden yetmişe herkesin faydalanacağı, bilge şahsiyetinden ve yaşam tecrübesinden süzülen tavsiyelerden oluşan bir eserle karşımızda. İlber Hoca bu kitapta, bir insanın, çocukluktan itibaren hayatın hemen her alanında ihtiyaç duyacağı çözümleri nasıl bulabileceğini örnekler vererek anlatıyor. “Herkes kendi talihinin mimarıdır” sözünü hatırlatarak, kendi yolunu çizmenin ne anlama geldiğini tüm kritik noktalarıyla yorumluyor.

Bir ömrü hakkıyla yaşayabilmek ve yaşanan her andan tat alabilmek için önce ne lazımdır?
İnsan hayatı kaç dönemden oluşur ve her bir dönemde neleri tecrübe etmek gerekir? 15, 25, 40 ve 55 yaşları neden birer eşiktir?
İnsan kimden, ne öğrenebilir? Kendi kendini yetiştirmek nasıl mümkün olur?
Kişi mesleğini neye göre seçmelidir?
Bir işin uzmanı olmak ve o uzmanlık bilgisiyle çalışmak için nelere ihtiyaç vardır?
Bir dil, en iyi nasıl ve ne zaman öğrenilir?
En verimli sonucu alabilmek için nasıl çalışmak gerekir?
Sorumluluk sahibi bir insan, kendisi veya çocukları için nasıl bir eğitim modeli aramalıdır?
Hayata değer katmak için ne tür insanları arayıp bulmak gerekir?
Doğru kararları alabilmek için en çok kimleri dinlemek gerekir?
En iyi nasıl seyahat edilir; bir şehir nasıl dolaşılır? Hangi müze, hangi meydan, hangi sokakları görmek için dünyanın bir ucuna kadar gidilebilir?
İyi film, güzel müzik, doğru kitap nedir? Hangi temel eserleri dinlemeli, okumalı ve seyretmeliyiz?
İnsan yaşadığı şehirden tam manasıyla nasıl yararlanabilir?

“Bir Ömür Nasıl Yaşanır?”, ülkemizin medarıiftiharı olmuş bir tarihçinin gözünden, insanın hayattaki anlam arayışına, bu arayışın tadını nasıl çıkaracağına ve süreç boyunca karşılaşacağı zorluklarla nasıl baş etmesi gerektiğine dair çok özel bir kılavuz…

 

Bu kitabımızı beğendiyseniz İlber Ortaylı’nın bir diğer sevilen kitabı olan Yakın Tarihin Gerçekleri Kısa Özetini de okuyabilirsiniz.

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.