Beyinsi

Feodalite Nedir? (Özet)

  • 0
  • 1.803 kez görüntülendi.
Feodalite Nedir? (Özet)

Feodalite Nedir? (Özet)

Feodalite Orta Çağ Avrupası ile özdeşleşmiş bir terimdir. Feodalite kısaca bir yönetim şeklidir. Sosyal yapıya egemen olmak, siyasal gücü elinde bulundurmak, askeri güce sahip olmak amacı ile bir grubun (derebeyler ya da senyörler) yönetime hakim olması ve bu yöneticilere bağlı bir köle sınıfının oluşturulması şeklindeki düzene feodalite denir. Feodalite denilince 2 farklı sınıfa sahip bir devlet düzeni akla gelebilir. Orta seviyede bir sınıf yoktur. Ya köle ya da yönetici sınıfı vardır.

Feodalite Nasıl Ortaya Çıktı?

Feodalitenin ortaya çıkması kavimler göçü ile olmuştur. Batı Roma İmparatorluğu yıkılınca ortaya çıkan devletler ve bu devletlerin anlaşmazlık içinde olması feodal rejimin doğmasına yol açmıştır. Devletler yönetiminde değişiklik yapmış ve merkeze bağlı küçük yönetim birimleri oluşmuştur. Orta Çağı anlatan filmlere baktığımızda feodaliteyi görebiliriz. Merkez ülkenin bir bölümünü yönetmesi için derebeye ya da konta yönetim izni verir. Zama zaman bu yerel yönetim merkeze karşı hareket eder ve bağımsızlık ister bunun sonucunda ise merkez, yerel yönetime müdahale eder. Böyle bir sisteminde uzun sürmesi beklenemez. Uzun sürecek olsaydı günümüzde hala feodalite ile yönetilen devletleri görmek mümkün olurdu.

Feodalite sağlıklı bir yönetim biçimi değildir. Siyasi anlaşmazlıklara gebe bir yönetim biçimidir. Soylular toprak sahibidir ve yerel yönetici konumundadır. Bu nedenle halkın toprak sahibi olması ve birikim yapması imkansızdır.

Feodalite Nasıl Çöktü?

Feodalite en başından sağlıklı bir yönetim şekli değildi. Uzunca bir süre varlığını korudu ancak haçlı seferlerinin başlaması ile rejimin çöküşü de başlamış oldu. Haçlı seferlerine katılan derebeyler ya da kontlar savaşta öldü ve sahip olduğu orduyu da kaybetti. Coğrafi keşiflerinde feodalitenin çöküşünde etkisi vardır. Coğrafi keşifler ticareti arttırdığından tarım zayıfladı. Toprak sahibi derebeyler de zayıflayan tarımın etkisi ile etkinliklerini kaybetti. Feodalitenin çöküşünün bir diğer nedeni ise papalar ve krallar arasındaki savaşlardır. Feodal rejimin çökmesi ile merkeziyetçi yönetim anlayışı ve ülkenin bir kişi tarafından yönetilmesi fırsatı ortaya çıktı. Fransa feodal rejimden çıkan ilk ülke olmuştur. Bunu İngiltere takip etmiştir ve böylece feodal rejim sona ermiştir.

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.