Beyinsi

Enformasyon Savaşı Nedir?

  • 0
  • 4.514 kez görüntülendi.
Enformasyon Savaşı Nedir?

Enformasyon Savaşı Nedir?

Enformasyon savaşını tanımlamadan önce enformasyon nedir bunu bir açıklayalım. Enformasyon, belirli bir konu hakkında düzenlenmiş bilgilerdir diyebiliriz. Konuyla ilgili araştırmalar yapılır hedef kitle belirlenir. Hedef kitle toplumun bir kısmı ya da tamamı olabilir. Araştırmalar sonucu ortaya çıkan bilgiler iletişim kanalları ile hedef kitleye aktarılır. Günümüzde enformasyon hem iyi hem de kötü amaçlarla kullanılır. Bir konu hakkında bilgilendirici açıklamalar yapılır. Bir kesime, bir gruba, bir topluma yöneliktir bu açıklamalar. Hedef kitle bilgileri alır ve ihtiyaç duyduğunda kullanabilir. Kötü anlamda nasıl çalışır bu sistem buna bir göz atalım. Bir toplumun kültürünü, benliğini, örf ve adetlerini değiştirmek için kendi kültürlerini aşılamak adına o topluma iletişim kanalları aracılığı ile hazırlanan bilgiler aktarılır. Bu o toplumun dini hedef alınarakta yapılır. Kötü amaç taşıyan bilgiler hedef kitleye verilir. Hedef kitle bu kötü amaçlı bilgileri alır ve farkında olmadan kullanmaya başlar böylece hedeflenen amaca ulaşılmış olunur.

Görüldüğü gibi enformasyon bilgilerin aktarılmasında önemli bir araçtır. Peki enformasyon savaşı nedir? bunu açıklayalım. Enformasyon kelimesi ile savaş kelimesi birleştiğinde bilgi savaşı anlamına gelen, iki tarafın bilgileri kullanarak karşı tarafa üstünlük kurma mücadelesi akla gelir. Genelde bu savaş medya aracılığı ile olur. Enformasyon savaşında medya çok önemlidir. Günümüzde binlerce örneği vardır enformasyon savaşının. Algıları değiştirmek, kültürü değiştirmek, kendi kültürlerini başkalarına aşılamak gibi amaçlar doğrultusunda iletişim araçlarının her çeşidi kullanılır. Medya yalan haberler ile toplumdan doğruyu saklayabilir ya da sosyal medya da yayılan yalan bir haber geniş kitlelere ulaşabilir. Bu haberi hazırlayanlar hedeflerine ulaşmış olur. En dikkat çekici enformasyon savaşı örneği İslam’ı karalama çalışmalarıdır. Bir toplumu savaşla yok edemiyorsan kültürlerini yok et, dinini zayıflat, dilini zayıflat mantığı ile hareket eden düşmanlar bu konularla alakalı yoğun çalışmalar yürütmektedirler. Bu sadece ülkemizle alakalı değildir. Diğer ülkelerde ya da ülkeler arasında enformasyon savaşı görülür. Örneğin bir amerikan dizisinde ya da filminde yer alan bir ülkenin dünyayı kurtarması ve yabancılarla savaşacak gücün sadece o ülkede olduğu algısı aşılanmaktadır. Bu diziyi ya da filmi izleyen kimse eğer mantıklı düşünemiyorsa buna inanacak ve yürütülen algıya kapılmış olacaktır.

Bir başka örnekle devam edelim. Bir filmde Iraklıların kötü olduğu algısı yapılmaktadır. Filmi yapanlar karşısındakini düşman gibi görür. Sözde düşmanlar kendilerinden birini öldürür ve duygusal bir sahne çekilir. Burada izleyicinin aklında Iraklıların düşman ve zalim olduğu duygusu kalır ama aslında o filmi çekenler gerçekte haksız yere Iraklıları öldürmüş ve özgürlüklerini ellerinden almışlardır. Bir sosyal medya aracı ile bizim kültürümüze uymayan çok açık giyinmenin normal olduğu izlenimi verilir. Bu sosyal medyayı kullanan kişi eğer değerlerine sahip çıkan biri ise bunun bir kötü niyet göstergesi olduğunu bilir ancak değerlere sahip çıkmayan ve özentiyi seven biri ise çıplaklığı normal görür. Bir ülke başka bir ülkeye enformasyon aracılığı ile saldırmak istiyorsa karşı ülkenin değerlerini karalar, kötü gösterir ve değerlerini değiştirmeye çalışır. Binlerce örnek verilebilir ama inanıyoruz ki anlatmak istediğimiz çoktan anlaşılmıştır. Siz kendiniz günümüzde ya da geçmişte olan olayları inceleyerek nerede enformasyon savaşının olduğunu bulabilirsiniz.

 

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.