Beyinsi

En İyi İğne Oyası Modelleri – İğne Oyası Örnekleri

  • 0
  • 857 kez görüntülendi.
En İyi İğne Oyası Modelleri – İğne Oyası Örnekleri

Örgü örmeyi seven bayanlar için hoş kategorilerden bir tanesi de iğne oyalarıdır. Bu örgü işi diğer örgülerden çok daha farklı ve bir o kadar da zordur. İğne oyası bulunan çeyizler çok daha gösterişli ve bir o kadar da özeldir. İğne oyası yapan bayanlar iğne oyasını tek tek işlerler. 

En İyi İğne Oyası Modelleri - İğne Oyası Örnekleri
En İyi İğne Oyası Modelleri – İğne Oyası Örnekleri

Halk arasında iğne oyası işleyen bayanlar için iğne ile kuyu kazıyor cümlesi yaygındır. İğne oyalarının her biri zarif ve gösterişli olmasına rağmen, bazı iğne oyası modelleri için en iyi iğne oyası modelleri demek yerinde bir söz olacaktır. İğne oyaları yemeni, namazlık, havlu kenarı, bohça işi, yatak odası takımı, salon takımı ve kolye, küpe ve yüzük yapımlarında kullanılan gösterişli el işi modellerindendir. Ülkemizde örülen iğne oyaları yurtdışı ülkelerinden Hollanda ve Almanya’ya elbise ve etek ucu olarak pazarlanır.

İğne Oyası Nasıl Yapılır?

İğne oyası bilmeyen bayanlar için iğne oyası örnekleri vermeden önce iğne oyasının yapılışı hakkında biraz bilgi vermek gerekir. İğne oyası yapımına yeni başlayacak olanlar için öncelikle bir kumaş üzerinde öğrenmeleri önerilir. İğne oyasında kullanılacak iğne ise dikiş iğnelerinden farklı olarak ucu kesik olan dikiş iğnesidir. İğne oyalarında naylon 50 numaralık iplik kullanılır. İğne oyasına başlangıç için bir kumaş parçasının kenarına iğne ipliğe düğüm atılarak geçirilir. İp tamamıyla çekilir ve düğümlü yere tekrar batırılan iğne çekilmeden önce iğnenin arkasındaki iplik iğnenin üzerine iki kere dolanır. 

Ardından iğne düz bir şekilde yukarı yönüne doğru çekilir. İplik kumaşın ucundan bir miktar daha çekilerek sıkılaştırılır. Bu işlemden sonra iplik yukarda kalacaktır. İp yukarda kalacak şekilde iğne ipliğin çıktığı yerin bir milim yanından tekrar kumaşa geçirilir. Yukarıda kalan ipliğin iğnenin üzerinde kalması sağlanır. Ardından iğnenin arkasındaki iplik soldan sağa doğru iki kere iğnenin üzerine dolanır ve iğne yine yukarıya doğru çekilir bu işlem sert bir şekilde yapılır bunun amacıysa düğümlerin açılmasını engellemektir.

İğne Oyası Öğrenmenin Püf Noktaları

En İyi İğne Oyası Modelleri - İğne Oyası Örnekleri
En İyi İğne Oyası Modelleri – İğne Oyası Örnekleri

Bayanların bu zorlu el işini öğrenerek en iyi iğne oyası modelleri seçiminde bulunmaları için birkaç önemli detay vardır. Eğer bu detaylara uyarak iğne oyasını işlerlerse en iyi iğne oyası modelleriyapmaları çok daha kolay olacaktır. İğne oyasındaki ilk püf noktası ipin yönüdür. İpin yönünü iğnenin sağ tarafına doğru belirlediğinizde iğnenin altındaki ipi de sağ taraf yönüne doğru dolamalısınız. Yani ipler aynı yöne bakmalıdır. Kumaştan çıkıp açıkta kalan iple iğnenin arkasındaki ip aynı yöne gelecek. İkinci önemli püf noktası da ipin tek kat olmasıdır. İğnenin arkasındaki ip her zaman iğnenin üzerine tek kat halindeyken iki kere dolanmalıdır.

Kolay İğne Oyası Modelleri

İğne oyası bilen bayanlar için iğne oyası yapımı çok kolaydır. İğne oyası yemeni kenarında oya direkt olarak yemeninin üzerine yapılır. Çiçekli, kelebekli, güllü, laleli, çilekli, elmalı, ağaçlı ve daha birçok figüre sahip yemeni kenarı yapılır. Bu modellerin tamamında her zaman aynı teknik kullanılır. Önemli olan ipin yönünü ve kıvrımlarını iyi ayarlamaktır.

İğne Oyası Havlu Kenarı Modelleri

İğne oyalarında havlu kenarı modelleri yapmak için öncelikle havlunun kenar uzunluğuna uygun olan basit örnekli bir dantel örülür. Bu dantel havluyla aynı renkte olmalıdır. Dantelin kenarına işlenecek olan iğne oyası ise havlunun motiflerindeki renklerde tercih edilmelidir. Havlu kenarı iğne oyası örnekleri rengarenk ve cıvıl cıvıl modellerden oluşur.

Dantel Ucuna Havlu Kenarı Yapılışı

Dantelin ucuna yapılacak iğne oyası modelinde, iğne kenar dantelin ucuna batırılır ve ilk önce düğüm atılır. Ardından bir milim boşluk bırakılır ve iğnenin başına iğnenin arkasındaki iplik bu ipliğin ters yönünde ise dantelin üzerinde sabitlenmiş olan iplik dolanır. Yan yana bu işlem bir milimlik boşluklarla devam eder. Ne kadar büyüklükte şekiller yapılmak isteniyorsa bu işleme o kadar devam edilir ve bu işleme üç veya dantel boyuna göre devam edilir. En üst sıraya gelindiğinde iğnenin arkasındaki iplik iğnenin başına iki kere, açıkta kalan iplik ise bir iki milim açıkta kalacak şekilde bir kere dolanır ve o alanda pipirik oluşturulur. Bu işlem üç veya dört kere tekrarlanır ve bu işlem son sırada özel bir görüntü oluşması için yapılır.

İğne Oyası Oda Takımları

En İyi İğne Oyası Modelleri - İğne Oyası Örnekleri
En İyi İğne Oyası Modelleri – İğne Oyası Örnekleri

Yapımı en zor olan iğne oyası örnekleri oda takımlarıdır. Yatak odası veya oda takımı iğne oyalarının son dönemde makineler tarafından yapılan çeşitleri kullanılmaktadır. Elde yapılan iğne oyası oda takımı modellerinde oyanın işlenebilmesi için halka veya serum gibi materyallere de yer verilir. Oda takımı modellerinde iğne işi örgünün ortasından başlanılarak aynı teknik kullanılarak yapılır. İğnenin üstünden bir kez ip dolanır, iğne arkasında bulunan ip ise iğne üzerine iki kere dolanır. İp yönü takip edilerek yan sıraya geçilir. İğne oyasında teknik önemlidir. Tekniğe uyulduğunda kendi kafanızdan dahi modeller oluşturmanız mümkündür.

İğne Oyasından Takı Yapımı

Son dönemde iğne oyası olarak çiçek, kalp, sonsuzluk işareti gibi objeler yapılarak, bu oyalar takı yapmak için kullanılıyor. Bu objeleri yapmak için daha küçük iğne oyaları tercih ediliyor. Oyayı yaparken hiç boşluk bırakmadan iğne işi yapıldığında ortaya harika görsellerle çiçek, meyve ve özel motifler çıkıyor.

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.