Beyinsi

En Gerçekçi Yarasa Modeli Bat Bot

  • 0
  • 1.665 kez görüntülendi.
En Gerçekçi Yarasa Modeli Bat Bot

Son zamanlarda sürekli gelişim halinde olan quadcopter ve kaykay tarzı prototiplere bir yenisi daha eklendi. Bat Bot modeli ise yine son zamanların en gerçekçi yarasa modellerinden bir tanesi olmaya aday. Çünkü yarasanın karmaşık eklem yapısı büyük oranda benzetilerek yapılmış bu bot, görüntülerinde de görüleceği üzere adeta gerçek bir yarasa gibi. Illinois Üniversitesi‘nden Caltech ve Urbana-Champaign’deki  bilim adamlarından oluşan bir ekip, şimdiye kadar ki en yakın biyopsik yarasa modelini yarattı. Onun adı:  Bat Bot.

Bu robot yarasa, sadece 93 gram ağırlığında ve kabaca bir fit kanat genişliğine sahip. Geliştirilen uçuş mekanizması, yarasa kanatlarının karmaşık hareketlerine uygun ola ak şekilde yerleştirilmiş ve böylece belgesellerde izlediğimiz gölete balıklar için dalış yapan yarasalara benzer dalışlar yapmasına imkan sağlanmıştır.  Tek farklılık  bir yarasa 9 yerine 40 adet eklem kullanıyor.

Bat Bot’un her eklemi 3D-printer ile basılmış ve beş tanesi  ayrı ayrı kontrol edilen motorlara bağlı. Botun “kemikleri” karbon elyaftan yapılırken kanat zarı,  56 mikron kalınlığında, özel bir silikon malzemesi ile yapılmış. Bu oldukça gerçekçi yarasayı yönlendirmek için yerleşik bir bilgisayar kullanılıyor ancak pilin kısıtlamaları nedeniyle uçuş süresi şimdilik oldukça sınırlı. Satış aşamasında kullanıcılar için yetersiz bir deneyim sunabielceğinden pil ömrü için geliştirmeler yapılıyor.

Şu anda Bat Bot, basitçe bir mühendislik eseri olmakla birlikte gerçekten dünya kullanımında yararlı bir uygulama da olabilir. Şu an küçük sürücüler tarafından (bir şantiye veya bir felaket bölgesi üzerinden bakmak gibi) yapılan aynı sıralama görevleri için daha geliştirici bir versiyon kullanılabilir, bu durumda günümüzde kullanılan drone örneklerine göre yarasa kanadı mekanizması manevra için daha fazla güç verimliliği ve daha fazla esneklik sunacaktır. Ayrıca, Bat Bot’un tasarımı bugün kullanılan dörtlü çekirdeğe göre daha güvenlidir (gergin bir zarın vurması, bir dönen rotora göre çok daha az zarar verir).

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.