Eğitimde Teknolojinin Yaygınlaşması İçin Neler Yapabiliriz?

Eğitimde Teknolojinin Yaygınlaşması İçin Neler Yapabiliriz?


Eğitimde Teknolojinin Yaygınlaşması İçin Neler Yapabiliriz?

Eğitim bir çocuğun ya da gencin hayatta başarılı bir birey olması için vaz geçilmez unsurdur. Eğitimli bir birey neler yapması gerektiğini bilir, nelerden uzak durması gerektiğini de bilir. Hayatını şekillendirir ve hem ailesine hem de ülkesine karşı sorumluluk sahibi olan biri haline gelir. Eğitimi iyi alamamış ya da hiç almamış biri istisnalar hariç başarılı bir birey olamaz. Eğitim günümüzde çok farklı yardımcı unsurlar ile desteklenmektedir. Bu desteğin en büyüğü teknolojidir. Teknoloji dediğimizde akla elbette ilk gelen teknolojik aletlerdir. Bir örnek verelim. Sadece bir sınıf düşünün ve bu sınıfta teknolojiye dair hiç bir şey yok. Böyle bir ortamda çocuk kendini ne kadar geliştirebilir? bu aslında garip bir durum çünkü teknolojinin sınıflara girmediği yıllarda da başarılı bireyler yetişiyordu peki şimdi ne oldu da teknoloji olmadan eğitimin eksik kaldığı görüşü yaygınlaştı? cevap içinde bulunduğumuz dönemdir. Şartlar neyi gerektiriyorsa onu uygulamak zorunlu hale geldi. Teknoloji olmadan eğitim vermenin mümkün olmadığı zamanları da göreceğiz. Günümüzde teknolojinin girmediği okullar ya da sınıflar halen var ancak genel itibari ile artık teknoloji şart olmuştur.

Robotların eğitim verdiği ya da okula gitmeden evde uzaktan eğitim ile kendini geliştirmeye çalışan bir bireyin başarılı olma şansı sizce nedir? Sosyalleşme olmadan kendi başına eğitim alan bir birey ne kadar sağlıklı yetişebilir? belki biz göremeyiz ama gelecek nesiller belki de robotlardan eğitim alacak. Bu ihtimal şimdilik uzak ve mevcut durum üzerinden yazımıza devam edelim. Okullarda artık akıllı tahtalar, tabletler, çeşitli görsel araçlar vs. gibi teknolojik aletler bulunuyor. Şartlar neyi gerektiriyorsa o uygulanıyor. Peki okullarımızda ki teknoloji aletler eğitim için yeterli mi? teknolojiyi yaygınlaştırmak için neler yapılabilir?

Devletin sağlamış olduğu imkanların yanında özel sektörün ya da bağımsız kişilerin de desteği mevcut. Teknolojinin yaygınlaşması için sadece devletten bir şeyler beklemek biraz haksızlık olur şayet devlet teknolojinin yaygınlaşması için bir şeyler yapmıyorsa o zaman eleştirilebilir. İlk okullardan başlayalım üniversiteye kadar teknolojiden ne ölçüde faydalanabiliyoruz buna bakalım. İlköğretim ve ortaöğretim de önceden araştırma ödevi gibi ödevler yoktu. Öğretmen ne veriyorsa çocuk onu alıyordu ama artık interneti kullanarak bilgiye erişim hızlı olduğu için çocuklarımız interneti kullanır hale geldi. Ödevlerin araştırılması internetten yapılır oldu. Önceden öğretmen bir ödev verse örneğin bir bitkiyi araştırın dese biz ilk olarak etrafımıza sorardık ya da kütüphaneler de ki ansiklopedilere bakardık ama şimdi çok kolay ve hızlı bir şekilde bu araştırmayı yapıp bilgi edinmek mümkün hale geldi. Belkide saatlerce sayfa çevirip baktığımız ansiklopediler yerine artık internet var. Üniversitelerde ya da liselerde çok basit bir ifade ile küçük bir deney yapmak önceden nerdeyse imkansızdı ya da kısıtlı imkanalrla yapılıyordu ancak günümüzde deney yapmak ya da buna benzer faaliyetleri gerçekleştirmek daha da kolay ve mümkün hale geldi.

Basit bir örnek daha verelim. Önceden bir projenin çizimi kalemlerle kağıtlarla yapılıyordu ancak günümüzde projeler çeşitli çizim programı ile daha hızlı ve kolay olmaya başladı. Özellikle mimarlık gibi çizim gerektiren bölümlerde öğrenciler artık bilgisayar ile eğitim alıp çizimleri bilgisayar ortamında yapar hale geldi. Zamandan tasarruf oldu, araç gereçlerden tasarruf oldu. Kağıtların kalemlerin cetvellerin yerine sadece bir bilgisayar her ihtiyacı karşılar oldu. Bu yeterli midir? elbette hayır. Teknolojinin gelişmesi ile eğitim de de teknolojiden faydalanmak şart oldu. Eğitimde teknolojinin yaygınlaşması için devlet, özel sektör, anne babalar, öğretmenler ve öğrenciler üzerlerine ne düşüyorsa yapmalı ve teknoloji ile donanmış bir sınıfa çocuğumuzu emanet edebilmeliyiz. Bu konuda devlet çeşitli projeler geliştirebilir. Teknolojik sınıf yarışmaları düzenlenebilir ve en teknolojik sınıfa ödül verilebilir. Bu da okullarda teknolojinin geliştirilmesi için bir anlamda teşviktir. Buna benzer bir çok örnek verilebilir önemli olan devletin projelerle ilk adımları atması ve özel sektörün bu projelere katkı sağlamasıdır.

Tweetle
single esnek reklam esnek reklam alanı
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1951 2,027