Beyinsi

Doğanın Baş Yapıtları

  • 0
  • 10.023 kez görüntülendi.
Doğanın Baş Yapıtları

Doğanın Baş Yapıtları

Doğa, insan gücünün yapamayacağı öyle muhteşem yapıtlara sahip ki bizleri adeta büyüler. Kendiliğinden oluşmuş şekiller bir sanat eserinden farksızdır. Dağlar, göller, buzullar, denizler, ırmaklar vs. oluşumlarıyla kendine has güzellikleri içinde barındırır. Bu doğa harikaları zaman zaman insanlık için tehlikeli oyunlar oynamıştır. Buzla gelen tehlikeler, volkanlar, depremler, büyük yangınlar gibi olayların bazılarına müdahale edilebilir ama bazılarına hiçbir şey yapılamaz. Büyük bir yangının söndürülme ihtimali vardır fakat depreme yada volkan patlamaları karşısında çaresiz kalınır. Bu afetler sonucunda da oluşan ve günümüzde bir çok ziyaretçiyi kendine çeken yapıtlar vardır. Kimi zaman afetlerle kimi zamanda kendiliğinden oluşmuş doğa harikaları yeryüzünün her yerine yayılmıştır. Şimdi doğanın mucizelerine bir göz atalım.

Niagara Şelalesi

niagara-beyinsi

Niagara şelalesi, yeryüzünün en muhteşem yapıtlarından biridir. Niagara şelalesi Kuzey Amerika’nın doğusunda bulunur. Yarım dakikada 168.000 metreküp su geçer. 10.000 yaşında olduğu tahmin edilmektedir. Her yıl yaklaşık 90 cm genişlemektedir. Dünyanın tek ters akan şelalesi olma unvanını elinde bulundurur. 1932 yılında tamamen donarak belkide tekrarı olmayacak bir görsel şölene imza atmıştır.

 

Büyük Kanyon

canyon-beyinsi

Büyük kanyon, dünyanın yeryüzü hareketleri sonucunda neler yapabildiğinin göstergesi olan en büyük kanyondur. 466 km uzunluğunda , 400 ila 1.4 km genişliğinde ve en deri yeri 1600 metre derinliğindedir. Birçok turistin akın ettiği büyük kanyon, suyun yarma gücünün ne denli büyük olduğunu gösterir. Ameriaka’da bulunan kanyon, ulusal park ilan edilmiştir. Kızılderililerin kanyon duvarlarını yerleşim yeri olarak kullandıkları bilinir.

 

Amazon Ormanları

amazonn-beyinsi

Amazon yağmur ormanları Güney Amerika’da 5.5 milyon km bir alana sahiptir. Dünyanın en yağışlı bölgeleri arasındadır. Dünyanın akciğeri de denir. Amazon ormanları olmasaydı dünyanın ömrü bitmiş demekti. Yeryüzü oksijeni buradan alır yüzde 50 dilimle en büyük oksijen üreten ormandır. Barındırdığı yerli kabilelerle adeta bir sır ormanıdır. Balta girmemiş denmesinin sebebi hem büyüklüğü hem vahşi doğası hemde sık bitki örtüleridir.

 

Antartika Buzulları

antartika-beyinsi

Yeryüzünün en soğuk yeri, insan yaşam alanının en az olduğu yer. Güneşin hiç doğmadığı ya da batmadığı yer olarak bilinir. Kendine has hayvan türlerini barındırır. Yaz aylarında -20 dereceye kadar çıkar. Buzullar kimi zaman dağ oluşturarak insanlara muhteşem bir görsel şölen sunar. Son yıllarda giderek erimeye başlaması insanlar için tehlike arz etmektedir.

 

Sahra Çölü

sahra-beyinsi

Sahra çölü, dünyanın en büyük çölüdür. Resimlerde görüldüğü kadar güzel olmasına karşın yaşam alanı olarak kullanılacak kadar elverişli değildir. 80 dereceye kadar çıkan hava sıcaklığı yaşamı imkansız kılar. Ekranlarda gördüğümüzün aksine kum olan kısmı çölün sadece beşte birini kapsar. Diğer yerler taş ve molozlardan oluşur. 2 tane dağ bulunur buralar zaman zaman yağış aldığından yerleşim görülmektedir. Antartikadan sonra dünyanın en az nüfusu burada bulunur.

 

Everest Dağı

Ama Dablam

Everest, dünyanın en yüksek yeridir. Çin ve Nepal sınırında bulunur. Yüksekliği 8748 metredir. Yaklaşık 25 milyon yıl önce oluştuğu düşünülen dağ şimdiye kadar zirveyi görenlerle beraber aynı zamanda tırmanışlarda zor koşulların getirdiği ölümlerle bilinir. İki büyük dağ silsilesinin birbirine yaklaşmasıyla yükselmiştir.

Mariana Çukuru

mariana çukuru-beyinsi

Dünyanın en derin çukurudur. Büyük Okyanus’ta bulanan çukurun en derin yeri 10.994 metredir. Uzunluğu ise 2.542 kmdir. Genişliği i 69 kmyi bulur. En dipte yaşam belirtileri vardır. Çeşitli mikroorganizmaları da içinde bulundurur. Güneş ışınları dibine ulaşamaz. 1 kglık bir metali suyun yüzeyinden bırakırsanız 1 saati bulan bir dalış gerçekleşir. Basınç inanılmazdır. Yeryüzündeki basıncın 1000 katı olarak ölçülmüştür.

 

Nil Nehri

nil nehri-beyinsi

Afrika kıtasında bulunan dünyanın en uzun nehridir. Uzunluğu 6.650 km dir. Geçtiği yerlerde bereketli topraklar oluşmasını sağlamıştır. Taşıdığı alüvyonlarla tarımı mümkün kılmıştır. Tüm kıtanın onda birini kaplar. Güneyden kuzeye doğru akışıyla 3 ana kola ayrılır. Eski çağlardan beri etrafında bulunan yerleşimlere can vermiştir.

 

 

 

 

 

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.