23. COGI Kongresi 2016 ve Kadınlar İçin Yeni Umutlar

23. COGI Kongresi 2016 ve Kadınlar İçin Yeni Umutlar


23. COGI Kongresi 2016 ve Kadınlar İçin Yeni Umutlar

Her yıl dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen Dünya Kadın Hastalıkları Araştırmaları, Jinekoloji ve Kısırlık Kongresi (COGI: World Congress on Controversies in Obstetrics, Gynecology & Infertility), bu yıl 21-23 Mart günlerinde Avustralya’nın Melbourne kentinde düzenlenecek. Bizler de ülkemizde çokça görülen ve özellikle kadınlarımızın yaşadığı bir çok sıkıntı üzerine dünya çapında farkındalık yaratmayı amaçlayan bu çalışmalara dikkat çekmek istedik ve söz konusu kongre üzerinden bu yazıda kadın hastalıkları konusunu açıkladık.

Öncelikle Obstetrik ve Jinekoloji  hakkında ne nedir bir bilgi verelim:

Obstetrik ve Jinekoloji Nedir? Bu Alanlarda Neler Amaçlanır?

Obstetrik, doğum ve doğum sonrası dönemde tüm kadın üreme yollarıyla ve doğan çocukların bakımı ile ilgilenen tıbbi uzmanlık alanıdır. Jinekoloji, kadın sağlığı ve hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Daha çok kadın hastalıkları ve doğum ana bilim dalı ile eğitim verilen tıp fakülterinde obstetrik, yani doğum ve ilgili patolojileri dışarda tutan ancak bir noktada onkolojiyi de içeren bilim dalıdır. Bu bilim ile ilgilenen uzman doktorlara jinekolog denir. Obstetrik ve Jinekoloji hayatın tüm önemli evreleriyle (doğum, üreme,yaşlanma ve ölüm) ilgilendiğinden, her önemli tıbbi gelişmeyi, bilim dalımız için beklenmedik etik ikilem olarak görmektedir. Obstetrik ve Jinekolojideki ahlaki ikilemler, sağlığın çok ana ihtiyaçları için halk tarafını tutmak ve kadın haklarından, gelişen bilgi ve insan genomunun
kullanılmasına kadar girift konuları içerir.

jinegolog-COGI-beyinsi

Obstetrisyen ve Jinekologların Üzerine Düşenler

Kadınların sağlık hizmetinde yandaş olmak, bu hizmeti savunmak Obstetrisyen ve Jinekologların (Ob/Gyn) etik görevidir. Tahsilli, aydın profesyoneller olarak cinsel ve üreme sağlığını da içeren geniş bir bilgiye sahiptirler. Onlar genellikle kadının sağlık problemleri için bu alanda başvurduğu ilk kişilerdir. Bu nedenle bu bilgi ve deneyime dayanarak bakım sağlama göreviniyürütürler. Uzmanlık alanlarında kaynakça olmaları, sosyal konumları ve saygınlıkları, doktorları, kadın sağlığını ilgilendiren politikaları etkileme potansiyeli olan bir pozisyona koyar.

Kadınların üreme fonksiyonu ve rolü nedeniyle ortan çıkan eşsiz hassasiyet, doktorların yükümlülüğünü artırır. Cinsiyet nedeniyle kadına gereğinden az değer vermeye bağlı sosyal ayrımcılık ve kötüye kullanma ileride kadın sağlığını tehlikeye düşürebilir. Aile mutluluğu ve sağlığı endişesi, bireysel sağlığın önceliğini alabilir ve kadınların sağlık riskini daha da arttırabilir.

Kadınların, aile içi şiddet, yoksulluk, yetersiz beslenme ve eğitim veya iş bulma fırsatındaki dengesizlikler cinsel ve üreme sağlığı ile ilgili sağlık hizmetine erişimini etkilemektedir. Bu durum, obstetrisyen ve jinekologları, kadının sosyal statüsünü iyileştirmeyi savunmaya zorlamaktadır.

 

obstetrisyen-COGI-beyinsi

 

Obstetrisyen ve jinekologlar, kişisel ve profesyoneller olarak, üreme sağlığı verilerini halka tanıtmak, izlemekle birlikte halkı sağlık ve kadın hakları konularında duyarlı hale getirecek bilgileri sağlamak zorundadırlar. Bilgilendirici görev, sadece problemi ortaya çıkarmakla sınırlı kalmamalı, her bir ülkede mevcut  durumda iyileşme sağlamak için uygun stratejileri geliştirmek amacıyla sosyal ve kültürel nedenleri de aydınlatmalıdır.

Kadın sağlığı hizmetini ve kadın haklarını arttıracak politikaları desteklemekteki başarısızlık, OB/GYN’ler tarafından tek tek hastalara verilen sağlık hizmetini aleyhte etkileyecektir.

Obstetrisyen ve Jinekologlar; toplumu cinsel ve üreme sağlığı problemleri konularında bilgilendirmeli, sağlık uygulamaları ve kanunları etkileyecek genel görüşmeleri teşvik etmelidir. Bu görüşmeler diğer tıbbi kurumlar, kadın birlikleri, yasa koyucular, eğitimciler, avukatlar, sosyal bilimciler ve ilahiyatçılar gibi toplumun büyük kesimini kapsamalıdır. Ek olarak, obstetrisyenjinekologlar kendilerini ve diğer profesyonel grupları, zarar görmüş ve temel sosyal haklardan yoksun kadınların yararlanabileceği gerekli sağlık birimlerinin oluşturulmasını
organize etmeye şartlandırmalıdır.

COGI-dünya-kadın-hastalıkları-jinekoloji-obstetrik-kongresi-23-beyinsi (3)

 

COGI-dünya-kadın-hastalıkları-jinekoloji-obstetrik-kongresi-23-beyinsi (1)

 

COGI Nedir ? Amaçları Nelerdir?

COGI, Jinekoloji ve Kısırlık alanındaki çalışmaları mükemmelliğe ulaşmayı teşvik ederek, bu alandaki mevcut tartışmalı konuları gün ışığına çıkarmak için, tüm katılımcılar ile  fikir birliğine varmaya çalışan bir kongredir. Bunu “Kanıta Dayalı Tıp” (KDT)(EBM: Evidence Based Medicine) modeli kullanılarak yapmayı amaçlar. Anne ve bebeğin sağlık sorunlarına bağlı yaşam kalitesini arttırmak amacıyla bilimsel araştırmalar ile sunulan çalışmalar kongre katılımcıları ile paylaşılarak başta kadın ve üreme sağlığı olmak üzere, dünyada bu amaca yönelik araştırmalardan meslektaşları ve aileleri bilgilendirmeye çalışır. Aynı zamanda mediko-sosyal bakımdan kadın sağlığı ile ilgilenen kongre, mesleki ve ilmi konularda araştırmada bulunacak üyelere gerekli desteği ve tartışma ortamını sağlamaya çalışır.

Genel Programı ise Şu şekildedir:

Jinekoloji ve kadın hastalıkları üzerindeki tartışmalı konular ve yine bunlarla ilgili tartışmalar.
-Uyumlu ve bütünleştirici oturumlar.
-Genel oturumlar ve yuvarlak masa toplantıları.
Uzlaşı komisyonları oluşturma.
-Uluslararası tanınmış konuşmacılar ve sunumları.
-Programın %40 ını tartışmaya ayırma
CME-onaylı bir program
E-Posterler

 

Kaynaklar: http://congressmed.com  –  Wikipedia  –  Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği resmi adresi

COGI-dünya-kadın-hastalıkları-jinekoloji-obstetrik-kongresi-23-beyinsi (4)

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
821 1,426