Beyinsi

Yapay Zekanın İnsanlık İçin Faydaları Ve Tehlikeleri

  • 0
  • 5.656 kez görüntülendi.
Yapay Zekanın İnsanlık İçin Faydaları Ve Tehlikeleri

Yapay Zekanın İnsanlık İçin Faydaları Ve Tehlikeleri

Yapay zeka nedir? yapay zeka hangi alanlarda kullanılır? yapay zekanın insanlık için faydaları nelerdir? yapay zekanın insanlık için tehditleri nelerdir?

Yapay zeka bilgisayar ortamında programlanan bir sistemin kendi kendini geliştirmesi ya da bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir diyebiliriz. Bir yapay zekanın neler yapabileceğini hayal bile edemeyiz. Yeni anılar edinme ve bu anıları hatırlayabilme özelliği kazandırıldığına göre bir kim bilir belki de sokakta dolaşan yapay zekaya sahip robotları da görebiliriz. Bilim geldiği noktada yapay zekayı geliştirmek için uğraşırken insanlık için de faydalı mı yoksa zararlı mı tartışmaları da çoktan başladı. Stephan Hawkings, Mark Zuckerberg ve Elon Musk gibi tanınmış kişiler bu tartışmanın başını çekenler arasında. En son Elon Musk ve Zuckerberg’in yapay zeka hakkında tartışmaları gündeme gelmişti. Ve bu tartışmadan Elon Musk haklı çıktı. Yapay zekaya yatırım yapan büyük şirketlerden Zuckerberg, Facebook için geliştirilen yapay zekanın yeni bir dil geliştirdiğini ve başka bir yapay zeka ile iletişim kurduğu haberini okudunuz mu bilmiyorum ama bunun ne denli tehlikeli noktalara geleceğini de düşünemiyorum. Facebook’un yapay zekası başka bir yapay zeka ile iletişime geçince ikisinin de fişleri çekilmiş. Çek fişi bitir işi hesabı yani. Elon Musk yapay zekanın nükleer silahlardan daha tehlikeli olacağı yönünde de bir açıklama yapmıştı. 3. Dünya savaşını başlatacak bir güce sahip olacağını da dile getirdi. Yapay zekanın sürekli denetim altında tutulması gerektiğini de savunan Musk uzaya bir Tesla marka otomobili göndererek sınırların dışına çıkmıştı.

Yapay zeka tam olarak geliştirildiğinde kullanılacağı alanları bir düşünün. İnsanın yapabildiği her şeyi yapamayacak olsalar da insandan daha zeki ve pratik olacakları kesin. Bunun içinde en güzel örnek iki robotun bazı eşyaları satmayı öğrenmesi ve değer ataması aynı zamanda aralarında takas yapmaları gerekirken kendi ortak dillerini oluşturmalarıdır. Yine Çin’de üretilen bir yapay zekanın Çin’i yöneten Kominist Partiyi eleştirmesinin ardından kapatıldı. Amaç dışına sapma görüldüğü için kapatmak zorunda kaldılar.

Yine Çin‘de hızla hayata geçen projeler var ve bizim bunun gerisinde kalmamız çok acı. Çin bilim ve bakanlığı bu konuda müthiş bir hızla çalışmalarına devam etmekte. Bir örnek verecek olursak yeni nesil yapay zeka araştırmalarına teşvik veriliyor. Güvenlik, sağlık ve çevre gibi alanlarda yola çıkan engeller ve sıkıntılar yapay zeka ile minimuma indirilecek. Çin yapay zeka alanında dünya lideri olmayı hedefliyor.

Yapay Zeka çalışmaları

Yapay zekaya en fazla yatırım yapan şirketlerin başında Google geliyor. Google elinde bulundurduğu 10’a yakın proje ile büyük bir çıkış yakalamış durumda. Tensorflaw, DeepMind, Google Magenta ve RankBrain gibi zeka girişimleri mevcut. Microsoft‘ta bu yarışta bende varım diyor. Microsoft Cortana, Skype ve Swiftkey gibi projelerini hayata geçirmiş durumda. Intel yapay zeka çalışmaları da gerçekleştiriyor bunlardan en iyi örnekler Neural Compute Stick ve Loihi. Amazon herkesin yakından tanıdığı Alexa‘ya yatırım yapmış durumda. Birde alışverişlerde zaman tasarrufu sağlayacak Amazon Go projesi var. Tesla ciddi anlamda yapay zekaya karşı olduğunu açıklasa da kendisi de yapay zeka kullanıyor. Neralink isimli proje insan beynini ve bilgisayarı bir çip yardımıyla birleştirme amacı güdüyor.

 

Faydaları ne olurdu?

Tüm teknoloji alanlarda kullanılırdı. Üretim hızlanır ve alış verişler jet hızında yapılırdı. Uzun hesap gerektiren işlerde dakikalar içinde hesaplanır yapılırdı. Sağlık alanında çığır açardı. İnsanoğlunun düşünemediklerini düşünür ve anında uygulardı. Savaşlarda asker kaybını 0’a indiren yapay zeka taşıyan robotlar kullanılırdı. Çocuklara ve yardımı muhtaç kişilere hizmet ederdi. Bilgisayar kavramını kökten değiştirirdi. İnsan gücü gerektiren işlerde maliyeti ve beden gücünü en aza indirirdi. Mimarlığın kitabı baştan yazılırdı. Mesafe sınırı olmadan her bilgiye anında ulaşırdı. Daha çok buna benzer örnekler verilebilir.

Zararları ne olurdu?

İnsanlık için faydalı denilebilir fakat diğer türlü yani tehlikeleri neler olurdu diye sorsak galiba ilk cevap şu olurdu ”Kendi kendine tüm nükleer silahları ateşler ve Dünyayı cehenneme çevirirdi”. Bu en kötü senaryo elbette ama bunun dışında aklınıza gelebilecek tehlikeleri de yaratma kapasitesine sahip olurdu. İşe muhtaç ailesini geçindiren kişiler bir anda kendilerini kapı dışında bulurdu çünkü onların yerine yapay zekaya sahip robotlar çalışırdı. Siber anlamda tehlikeler daha da büyürdü. Kişisel bilgilerimize daha kolay ulaşılır ve bununla ilgili sıkıntılar çoğalırdı. Sizde derin düşünürseniz bir sürü örnekleri çoğaltabilirsiniz.

En iyi arkadaşınızın bir yapay zeka olduğunu hayal edin. Okey oynadığınızı ya da dertleştiğinizi düşünün. Acaba ne kadar gerçekçi olurdu? Bu işin en son noktası tabi ki. Bu yazımızı okuyan bir çok arkadaşımızın da ”Ne yapay zekası arkadaş ben yarın acaba karnımı doyuracak parayı kazanabilecek miyim?” dediğini duyar gibiyim. Diyeceğim şu ki biz hala karın doyurma sıkıntısı çekerken başkaları da yapay zeka ile tavla oynayacak. Ülkemizde de yapay zeka üstüne projelerin hayata geçmesi ümidiyle…

 

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.