Beyinsi

Yapay Soğuk Hava Deposunda Ürünler Nasıl Saklanır?

  • 0
  • 2.514 kez görüntülendi.
Yapay Soğuk Hava Deposunda Ürünler Nasıl Saklanır?

Yapay Soğuk Hava Deposu

Soğuk hava deposunda ürün saklama nasıl olur? Modern soğuk hava deposu nasıl olur? Mağara tarzı depolarda ürün nasıl saklanır? Hangi ürünler saklamaya müsaittir?

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda yapay soğuk hava depolarında ürünlerin nasıl saklandığını anlatacağız. Modern soğuk hava depolarını ayrı bir konuda işleyeceğiz. Yapay soğuk hava deposu derken kendi imkanlarımızla yaptığımız mağara tarzı modern olmayan soğuk hava depolarını kastediyoruz. Yer altında oluşmuş doğal mağaralar, dağın eteğinin için oyulmuş yapay depolar yazımızın ana konusu olacaktır.

Öncelikle modern soğuk hava deposu hakkında kısacık bir bilgi verelim. Modern soğuk hava depoları toplanan ürünlerin saklanması, ömrünün uzatılması ve piyasada ürün kalmadığı vakit piyasaya sürülmesi için inşa edilir. Kar marjı yüksektir ama bu kar marjı yağmurlara, ürünlerin üreticiden çıkma zamanına ve tüketicinin taleplerine bağlı olarak değişir.

Yapay Depo Nasıl Yapılır?

Yapay depo genelde dağın eteğinin içine doğru oyulması şeklinde ya da yer altında mağara şeklinde yapılır. Yer altında mağara şeklinde olanların başını Nevşehir çeker. Doğal mağaralar o kadar çok ve büyüktür ki Türkiye’deki meyve sebze pazarında büyük bir paya sahiptir. Yapay depo yapımı öncelikle güneşi az alan bir bölgenin seçilmesi ile başlar. Deponun soğuk olması zorunlu olduğundan mümkün olduğu kadar az ısı ve ışık alması lazım. Deponun yapılacağı yeri seçtikten sonra kazma kürek vurulur dağ içine doğru oyulur. Tünel açma tekniği uygulanır. Büyüklüğü isteğe bağlıdır. Diyelim ki 20 tonluk bir mağara yapacağız o halde bir evin büyük salonun genişliğinde olması yeterli olacaktır. Üzeri isteğe göre beton ya da profil ile kapatılır. Duvarlar taştan olursa daha sağlıklı olur. Yani taştan örülmüş duvar. Tabanı olduğu gibi toprak bırakın. Kaba inşaatı bitirdik gelelim detaylara. Depoyu ikiye bölün ortasına tavanı destekleyecek direkler atın. Ürünlerin koyulacağı kasa tahta ise toprağın üzerine istif yapabilirsiniz. Eğer plastik kasalarda istif yapacaksanız toprak ile kasa arasında en azından bir kat çakıl olsun. Depo Hazır şimdi ürünü yerleştirelim

Ürün nasıl Yerleştirilir?

İçine koyacağımız ürünü seçtikten sonra istiflemeye başlarız. İstif en arkadan öne doğru yapılır. Deponun yüksekliğine göre istif yapılır. Tavana kadar istiflemeyin. Hava sürkülasyonu olması mecburidir. Tavan 3 metre ise maximum 2 metre yüksekliğinde istif olsun. Kalan bir metre kasalar arası hava sürkülasyonunda önemli bir görev üstlenecek. Bu görev ise şudur; Ürünler depoya koyulduktan sonra zamanla ürün sıcak hava yayacak ve bu sıcak hava üste çıkacak. Üstte havalandırma boşluğundan dışarı çıkacak. Eğer boşluk olmaz ve havalandırma da yetersiz kalırsa bu sıcak hava ürünün ihtiyacı olan soğuk havayı yok edip ürünlerin çabuk bozulmasına, çürümesine yol açacaktır. Duvar kenarlarına ürün koymayınız çünkü hava hem yanlardan hem üstlerden hem de aralardan geçmek zorunda. Üstte,yanda, ortada, aralarda mutlaka boşluk bırakılmalıdır. Kasa araları en az 10 cm boşluğa sahip olmalı. Yemek tabağını bir depo düşünürsek yemeği orta kısmı dolduracak şekilde servis ediyoruz yani ağzına kadar dolduruyoruz. Bu depoya da aynı böyle ürün yerleştirmek zorundasınız.

Havalandırma Nasıl Olmalıdır?

Havalandırma deponun üstünde ve kapının olduğu cephede olur. Dışarı pis havanın atımı boruların tavana yerleştirilmesi ile olur. Çok atılmış borular içeriye çok havanın girmesine sebep olur. Bu yanlıştır. Az atılmış borularda yetersiz hava sağlayacağından buda yanlıştır. 4 adet köşelerde ve 2 adet ortada olmak şartı ile 6 adet soba borusu genişliğinde havalandırma ideal olanıdır. Kapı tamamen kapatılmalı ve içeriye güneş ışığının girmesi önlenmelidir.

Ürünlerin Saklanması ve Piyasaya Sürümü

Ürünler yaklaşık 45 gün bekletildiğinde depodan çıkarılır. Bu süre narenciye çeşitleri için geçerlidir. Modern soğuk hava depolarında bu süre uzar. Yapay mağara ya da depo üzerinden konuştuğumuz için 45 gün idealdir. Portakal, mandalina, nar gibi ürünlerde bu süre baz alınmalıdır. Limon da bu süre bayağı uzar. Kalın kabuklu ve dayanıklı bir ürün olduğu için bekleme süresini rahatlıkla uzatabilirsiniz. Hurma gibi yumuşak kabuklu dayanıksız ürünlerin bekleme süresi daha kısa olmalıdır. Ürünlere gelen sinekler için depo önceden zirai ilaç ile ilaçlanmalıdır. Bu ilacın hangisi olduğunu ziraat mühendisi aracılığı ile öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda ürün toplanmadan önce de ağacın başında iken sıkılması gereken bir ilaç daha vardır.

Ürünlerin sürekli kontrol edilmeli ve hızlı çürüme başlamdan önce piyasaya sürülmelidir. Artık piyasadaki fiyatlar şansınıza kalmıştır. Dış ülkelerin ürün alımı durursa ürünün fiyatı düşer çünkü iç pazarda eritilmek zorundadır.

NOT: Umarız işinize yarayacak bilgileri verebilmişizdir. Konu hakkında anlamadığınız kısımları ya da daha fazla detaylı bilgileri yorum kısmından bizlere sorabilirsiniz. Cevaplayıp hemen yayınlarız. Teşekkür ederiz beyinsi.com ailesi

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.