Beyinsi

Vücudumuzdaki Antioksidanlar

  • 0
  • 1.126 kez görüntülendi.
Vücudumuzdaki Antioksidanlar

Antioksidanlar

Antioksidanlar bir kaç farklı biçimde kavramsallaştırılabilir: yaşlanmanın görünür belirtilerine karşı savaşan bileşenler; yaşam süremizi yaklaşık olarak belirleyen bir madde; ve vücudumuzda gelişebilecek hastalıkların önüne çekilmiş bir savunma hattı.

Antioksidan nedir? Esas olarak antioksidanlar serbest radikallerin vücudumuzda oluşturduğu tahribatı azaltan, etkisiz hale getiren ve tekrar oluşmalarını önleyen maddelerdir. Serbest radikaller basitçe söylemek gerekirse atomlardan ayrılmış elektronlardır. Atomun çekirdeği etrafında dönmektense (bunu daha çok Dünya’nın Güneş’in etrafında dönmesine benzetebiliriz) vücumuzdaki hücrelerde salınıp çıktıklarında onlara zarar verirler.

Serbest radikallerin oluşmasına yol açan şey nedir? Oksitlenme denilen bir tepkime serbest radikallerin oluşmasınız sağlar. Oksitlenme ise çalışan metabolizmada doğal yollarla ortaya çıkan bir tepkimedir. Bir başka deyişle yemek yemek, nefes almak ve güneşe çıkmak oksitlenmeye sebep olur ve bu da serbest radikallerin oluşmasını sağlar. Serbest radikaller de vücudumuza zarar verir.

Peki, burada nasıl bir zarardan söz ediyoruz? Aklınıza gelebilecek hemen hemen her türlüsünden: eklem ve bağ dokusu bozulması; organların yıpranması; bağışıklık sisteminin çöküşü; yaşlanmanın görünür etkilerini rahatsız edici biçimde ilerlemesi ve hatta, muhtemelen, bir dereceye kadar, yaşlanmanın ta kendisi.

Serbest radikallerin bütün bu şeylere sebep olması sebebiyle, antioksidanlarla bu etkilerin azaltılmaya çalışılması bize daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sunabilir ve şeker, tansiyon, çeşitli kalp hastalıkları ve kemik erimesi gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riskimizi azaltabilir.

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.