Tasarruf Etmek İçin Nasıl Yaşamalıyım?

Tasarruf Etmek İçin Nasıl Yaşamalıyım?


Tasarruf Etmek İçin Nasıl Yaşamalıyım?

Merhaba arkadaşlar. Ülkemizin zor günler geçirdiğini hepimiz biliyoruz. Bu anlamda ülke ve kendimiz için neler yapabiliriz, nasıl daha tasarruflu yaşayabiliriz gibi konuları ele alacağız. Ekonomik anlamda dışarıdan saldırılara maruz kalıyoruz bu gerçeği görmek ve bireysel tedbir almak zorundayız. Bu tedbirlerin başında tasarruf geliyor. Ekonomik gelişmeler bizleri tasarrufa itiyor bu elbette dar gelirli vatandaşları çok etkiliyor. Memurum maaşı yetmiyor diyenler asgari ücretle geçinmek zorunda kalanlar ile kısa bir sohbet gerçekleştirsin. İş verenler işçilerle kısa bir sohbet gerçekleştirsin. Önce birbirimizi anlayalım sonra dert yanalım. Tasarruflu yaşamak ne demektir? Tasarruflu yaşamak gereğinden fazla harcama yapmayarak hayati ihtiyaçları karşılayacak şekilde bütçemizi belirlemektir. Hemen örnekle başlayalım. Pazardan çocuğunuza kıyafet almak zorunuza gidiyor ve mağazalardan çıkmıyorsanız burada önce bir durun ve düşünün. Maaşım yetmiyor diyipte mağazalardan çıkmıyorsanız tekrar düşünün. Dışarıdan yemek söyleyipte maaşım yetmiyor diyorsanız tekrar düşünün. Her şeyin en kalitelisini alırım bu yüzden maaşım yetmiyor diyorsanız tekrar düşünün. Arabadan inmem her şeyimi araba ile yaparım her yere araba ile giderim maaşım yetmiyor diyorsanız tekrar düşünün. Daha iyi bir mal sahibi olmak için kendinizi sıkıntıya sokuyor ve maaşım yetmiyor diyorsanız tekrar düşünün. Çocuklara her çeşit oyuncak alıp maaşım yetmiyor diyorsanız tekrar düşünün. Neden mi tekrar düşünmelisiniz? Çünkü lüks yaşama hırsı sizi esir almış. Toplum olarak lüks yaşamı tercih etmişiz. Bir de lüks yaşamı abartıp kendimizi ve ailemizi sıkıntıya sokmuşuz. Bir komşu şunu yaptırdı benimde yaptırmam gerek diyorsanız yine tekrar düşünün. Gereğinden fazla alışveriş, markalardan giyinme, sırf çocuk istedi diye rakama bakmaksızın çılgınca para çıkışı gibi bütçeyi etkileyecek harcamalar yaparak maaşım yetmiyor deme hakkına sahip değilsiniz. Bu hak size ait değil. Kesinlikle değil.

Yaşam öyle bir boyuta gelmiş ki artık lüks yaşama isteği ya da sırf birileri şunu yaptı benimde yapmam lazım gibi düşünceler yüzünden kendimizi zora sokuyoruz. Bu durumda yakınmak bizim haddimize değildir. “Paraya kıydım aldım” gibi bir mantıksız ve düşüncesizce bir hareket sizi zora sokacak ama siz “Dünyaya bir daha mı gelecem” deyip sonrada maaşın yetmediğinden şikayet ediyorsunuz. Bu davranış mantıklı mı Allah aşkına? Kıy paraya sonrada “Memurum malum maaşlar yetersiz” de. Ya da kazandığı paraları saklayıp sırf birileri borç istemesin diye “Kazanamıyorum” de. Birde kendini haklı çıkar. İyi yaşamak, bol bol harcamak herkesin hakkıdır buna itiraz yok. Her birey elbette bunu ister bu haktır ama mevcut ekonomik koşullara ayak uyduramazsak bir de üstüne ağlayıp sızlanırsak kendimizi ve ailemizi daha çok sıkıntıya sokmuş olmaz mıyız? Burada anlatmak istediğimiz parayı hesapsız harcayanların daha dikkatli harcama yapması. Burada tavsiye verdiğimiz kişiler har vurup harman savuranlar. Siz kontrolsüz harcama yapabiliyorsunuz ama “O parayı ben alsam rahat geçinirim ve şikayet etmem” diyenleri hiç düşündünüz mü? Evet devlet vatandaşına refah bir yaşam sunmak zorundadır ancak ekonomik saldırılara Dünya üzerinde kaç devlet anında cevap verebiliyor? Bu devletler bir elin parmakları kadardır. Keşke bizim de sarsılmaz bir ekonomimiz olsa ancak günümüz şartlarında çok güçlü ekonomiye bir kaç devlet sahip olabiliyor. Biz vatandaşlara düşen görev bu ekonomik saldırları püskürtmek ve bireysel olarak elimizden gelenin en iyisini ortaya koymaktır.

 Tasarruflu yaşam nasıl mı olur? 

Aile içinde eğer erkek hesapsız harcamalar yapıyorsa kadın eşini uyarmalı Eğer kadın hesapsız harcamalar yapıyorsa erkek eşini uyarmalı.

  1. Giyim için mağaza yerine pazar tercih edilmeli. Kimse size bu pazardan alış veriş yapıyor ne kadar kötü demez. Diyenler zaten insanlığını kaybetmiş kendini yüksekte gören şahsiyetlerdir.
  2. Dışarıdan yemek söylemek yerine evdeki imkanlar ile yemek yapılmalı.
  3. 3 ya da 4 çeşit yemek hazırlayıp hepsinden az az yiyip geri kalanını çöpe atmak yerine 2 çeşit yemek hazırlayıp hepsini yemeli. Her yemekten sonra tatlı da eksik kalsın. Kimse tatlı yiyememekten  ölmedi ölmez. Karınını şişirip sonrada eritmeye uğraşmak yerine karnı az doyurup hem sağlıktan hem de bütçeden tasarruf edilmeli.
  4. Lüks ya da orta seviyede bir araca sahip iseniz gittiğiniz her yere araçla gitmek yerine toplu taşıma kullanmalı ve küçük ihtiyaçlar için bisiklet kullanılmalıdır.
  5. Kirlenmeden sadece duş almış olmak için duş almak su faturasını kabartacaktır. Traş olurken açık bıraktığımız musluğu da bir zahmet kapatırsak sudan da tasarruf etmiş olacağız.
  6. Isınmak için kullandığımız klima, kalorifer, doğal gaz gibi araçlarda tasarruf etmekte kolay. Sadece kullandığımız oda da ısınma araçlarını çalıştırmak en mantıklısıdır. Kışın ben evin içinde ince giysilerle dururum zaten klima açık ya da kalorifer çalışıyor diyorsanız üstünüzü biraz daha kalın giyinip enerjiden tasarruf etmekte sizin elinizde.
  7. Çok nadir kullandığınız aletler hırdavat çeşitlerini de temin etmek yerine alternatif çözümler üreterek bütçenize tasarruf sağlayabilirsiniz.
  8. Çocuklara istediği her şeyi almak yerine güzelce konuşarak az ile yetinebilmeyi öğretirsek bütçeyi koruma yönünde bir adım daha atmış oluruz.
  9. Hayır ben bunlara karşıyım ve gönlümce bol bol harcayarak yaşamak istiyorum, lükse düşkünüm, pazardan bir şey almam, gereksiz harcamayı severim, canım sıkılınca alış veriş yaparım, kendimi kısıtlayamam diyorsanız ; 1. Bu yazıyı boşuna okudunuz ve zaman kaybettiniz 2. Maaşım yetmiyor diyip ağlamaya, sızlanmaya, dövünmeye devam ediniz. Belki kıt kanaat geçinenler ve sizin kazandığınızı kazanamayanlar size yardım eder. Kararınıza saygı duymak ve belki haddimize değil ama size tavsiye vermekten başka yapacak bir şeyimiz yok.

Umarız her şey daha güzel olur. Herkes istediğini alır ve daha refah bir ortamda yaşarız. Daha anlayışlı ve mantıklı bir insan olmanız aynı zamanda tasarruflu yaşamanız dileğiyle.


Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

801 1,135