Otizmli Bir Çocuğa Nasıl Disiplin Öğretilir?

Otizmli Bir Çocuğa Nasıl Disiplin Öğretilir?


Otizmli Bir Çocuğa Nasıl Disiplin Öğretilir?

Merhaba sevgili anne ve babalar. Otizm farkındalığı ülkemizde gün geçtikçe daha da fazla hale geliyor. Siz anne ve babalarda bu farkındalığa dikkat çekmek için çalışıyorsunuz. Dışarıda olan biten bir yana bir de siz anne ve babalara da içeride büyük iş düşüyor. İçeriden kasıt elbette evde çocuğa verilen eğitim ve disiplindir. Bu eğitim ve disiplin yeterli olduğu sürece çocuğun yaşamı ile beraber sizin de yaşamınız kolaylaşacaktır.

Otizmli olmayan çocuklara verilen eğitim zordur. Otizmli çocuklara verilen eğitim daha da zordur. İşte burada eğitim ve disiplin için sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

  1. Çocuk mutlaka belirli bir düzende eğitilmelidir. Bu düzen sabah kalkınca ne yapması gerektiğinden akşam yatağa girinceye kadar ne yapması gerektiği de dahil olmak üzere günlük plan ve programdır. Çocuk neleri yapması gerektiğini bilirse aksi bir davranışta çocuğun nesi olduğunu bir şeylerin ters gittiğini hemen fark edersiniz.
  2. Resimler eğitim ve disiplin de çok önemlidir. Çocuğun hangi eşyayı nasıl kullanacağını gösteren ya da hangi eşyaya dokunmaması gerektiğini gösteren resimler sizlere yardımcı olacaktır.
  3. Disiplin belirli bir plana göre verilmeli ancak gerektiğinde bu plandan çıkmalı aynı zamanda plandan çokta uzaklaşılmamalıdır.
  4. Çocuğun yaşına göre eğitim ve disiplin şarttır. Genelde hep aynı şeylere ilgi duyarlar ancak ilgi alanları değiştikçe siz de o ilgi alanlarına yönelin ve planınızı ona göre yapın.
  5. Disiplinli bir çocuk aynı zamanda daha kolay bir yaşam demektir bu kolaylık hem çocuk hem de ebeveynler için geçerlidir. Disiplin verilirken mutlaka sabırlı olmak gerekir. Algılamaları yavaş olduğundan evladınıza sabırlı kalarak yapması gerektiği şeyi sürekli tekrarlayın.
  6. Kesinlikle şiddetten uzak durun. Çocuğa bağırmayın. Gerdin halde olan çocuk tepkisini çeşitli davranışlarla gösterir ya da bağırır bu da hem size hem çocuğa zarar verir.
  7. İncitmeyecek küçük küçük cezalar verilmelidir. Örneğin kiraz istediğinde kirazın çekirdeğinin yutulmaması gerektiğini öğretin eğer devam ediyorsa istediğinde çekirdeği yutmazsa kiraza ulaşabileceğini bilsin.
  8. Evin içini çocuğa göre ayarlayın. Ulaşmaması gereken kimyasal maddeler içeren temizlik ürünlerini saklayın çünkü çocuk neyin zararlı olacağını bilemez.
  9. Ödül sistemi oluşturun. Çocuk hangi eylemlerde ödül alacağını bilsin.
  10. Çocuğa sürekli övücü telkinlerde bulunun yaramazlık ve iyilik kavramlarını da öğrenmeli ki sizin övgünüze ihtiyacı olduğunu hissetsin.
Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

861 0,405