Osmanlı İmparatorluğu Duraklama Dönemi (Özet)

Osmanlı İmparatorluğu Duraklama Dönemi (Özet)


Osmanlı İmparatorluğu Duraklama Dönemi (Özet)

Osmanlı İmparatorluğu bu dönemde toprak kayıpları ve isyanlar görülmeye başlanır. Antlaşmalar sınırları bu döneme kadar genişletirken bu dönemde kayıplar yüzünden otoritede sarsılmış ve yönetimde tecrübesiz genç padişahlar yeterli başarıyı gösterememiştir. Çok sık değişen padişahlardan dolayı ekonomik sıkıntılar da baş göstermiştir.

Bu dönem Sokullu Mehmed Paşa‘nın ölümüyle başlar. Bitimi ise en büyük toprak kaybının yaşandığı Karlofça Antlaşmasıdır. Duraklama dönemi yaklaşık 120 yıl sürmüştür. Bu dönemde 12 padişah tahta çıkmıştır. Görev yapan 61 sadrazam yönetimde etkili olmuştur. İç isyanların çıkması da sık değişen padişahlardan dolayıdır. Zayıf merkezi yönetim ve otorite en ünlü isyanlardan olan Celali isyanını ve eyalet isyanlarını tetiklemiştir. Ekonomi açısından bozulmaların olduğu bu dönemde coğrafi keşifler ve saray masrafların artması etkili olmuştur. Coğrafi keşifler ticaret yollarını değiştirmiştir. Tımar sistemi bozulmuş, kapıkulu askerlerinin sayısı artmıştır. Savaşlar daha uzun sürmeye başlamıştır. Köyden kente göçün artması ile tarımda üretim düşüşe geçer ve Osmanlı parası değer kaybetmeye başlar.

İç kaynaklı sorunların yanında bir de dış kaynaklı sorunlar vardır. Coğrafi keşiflerden sonra devletin doğal sınırlarına ulaşması, güçlü devletlerle komşu olmalar gibi nedenler Osmanlıyı zorlamıştır. II.Viyana Kuşatması çok uzun sürmüş ve ordunun zayıflamasına yol açmıştır. Bunu fırsat bilen Avrupa devletleri Osmanlıya karşı Kutsal İttifak‘ı kurmuş ve 16 yıl süren savaşlar başlamıştır. Zayıflayan ordu zaman zaman ağır yenilgiler almıştır. Duraklama döneminde ıslahat çalışmaları yapılmış ama başarılı olunamamıştır.

Tweetle
single esnek reklam esnek reklam alanı
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1871 1,742