Beyinsi

Okuldaki Teknolojinin Öğrencilere Ne Gibi Bir Katkısı Var?

  • 0
  • 792 kez görüntülendi.
Okuldaki Teknolojinin Öğrencilere Ne Gibi Bir Katkısı Var?

Okuldaki Teknolojinin Öğrencilere Ne Gibi Bir Katkısı Var?

Eğitim denildiğinde akla ilk gelen çocuklarımızı hayata hazırlamadır. Çocuklarımızı hayata hazırlarken bir ebeveynler olarak doğru yöntemleri biliyor muyuz? doğru yöntemleri doğru bir şekilde uygulayabiliyor muyuz? bizim verdiğimiz eğitim ile okuldaki eğitim uyuşuyor mu? yoksa biz çok mu geride kalıyoruz? teknolojinin eğitime katkısı var mıdır? okuldaki teknolojinin çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir? gibi soruların cevaplarını bulmaya çalışalım…

Okuldaki teknoloji dediğimizde her okulun aynı teknolojik imkanlara sahip olmadığını önce bir bilmemiz gerek. Küçük bir yerleşim yerindeki sadece akıllı tahtaya sahip bir okul ile büyük yerleşim yerlerinde bulunan daha fazla teknolojik aletlerle donatılmış bir okulu elbette karşılaştıramayız. Ancak genel olarak olaya baktığımız için teknolojinin en küçüğünden en büyüğüne kadar hepsini inceleyip çocuklarımız üzerindeki etkilerini konuşacağız. İçinde bulunduğumuz zaman itibari ile eğitim çok farklı seviyelere gelmiştir. Çağın gerekliği olarak adlandırılan teknoloji okullara gireli çok oldu ve günden güne de gelişerek okullara gitmeye devam etmektedir. Bir örnekle devam edelim yazımıza. Amerika’da silikon vadisi diye adlandırılan bölgede bilgisayar devlerinin çocuklarını bilgisayarsız eğitim veren okullara gönderdiğini biliyor muydunuz? Hemen ön yargılı davranmayın. Bilgisayar tehlikedir demeyin. Onlar neden göndermiyor demeyin çünkü onların çocuk eğitimindeki stratejileri farklıdır. Onlar öncelikle çocuğun doğal öğrenme yollarını açmak için çaba gösterirler. Bu bizde tam tersidir. Nasıl mı? biz çocuk ağladığında susturmak için hemen telefon ya da tablet veririz eline. Çocuk şarkısı açarız ya da çizgi film açarız. Sonrada çocuk sizden göre göre o şarkıyı açmayı kendisi öğrenir ve sonra biz de ne deriz? “ bak annesi çocuğumuz kendisi açtı videoyu ne kadar akıllı bir çocuk çok zeki”.

Çocuğun beyni zaten her bilgiyi alıyor yani siz ne verirseniz onu alacak o halde çocuğun bu eylemini şaşkınlıkla karşılamaya gerek yok. Bir de üstüne “Şimdiki çocuklar daha zeki. Yeni nesil bizden daha zeki olacak” demeleri yok mu ah ah işte bu sıkıntı. Neden mi? çünkü bu lafı söyleyen ebeveynin zamanında akılı telefon ya da tablet olsaydı kendisi de öğrenecekti:)

Şimdi burada bir soru önümüze geliyor. Yeni nesil bizden daha mı şanslı? Şanslı olma durumunun altında yatan nede ne? bunu bir sorgulayalım. Şanslı olma durumu eline teknolojik aleti almak demektir ancak bu şanslılık anlamına gelmez çünkü önceki nesilde kendi dönemlerinde bir önceki nesile göre daha fazla imkana sahipti. Yani her nesil farklı imkanlarla, değişmiş teknolojilerle büyüyor. Tablet vardı da biz mi kullanmadık diyen 40 yaşında birini anlamak gerekiyor. 

Konumuzdan biraz saptık ama devam edelim. Okulda öğrencilerimizin sahip olduğu teknoloji daha kolay bilgi edinme, daha hızlı bilgi edinme, görselliğe dayalı bilgileri edinme gibi faktörleri içeriyor. Burada insan kendi kendine de yakın gelecekte öğretmenlere ihtiyaç kalmayacak diye de sormadan edemiyor. Çocuk öğretmen olmadan bütün bilgileri internet üzerinden bilgisayar desteği ile de alabiliyor. Uzaktan eğitim ile de başarı mümkündür herhalde sonuçta çocuk her bilgiyi alır öğrenir ve uygular. Bilgi edinmede sıkıntı yok ancak çocuk robot değildir. Çocuk hayata dair bir takım gerçekleri de okulda öğreniyor. Sosyalleşmeyi, paylaşmayı, sevmeyi vs. O halde ne diyoruz? Teknoloji okullarda olmalı ama her şeyi teknoloji ile ilişkilendirmemeliyiz. Teknoloji okulda çocuklara kolaylık sağlar, daha hızlı bilgi alımı olur, çocuk eğitimi( bilgiyi) daha kolay bir şekilde almış olur ancak öğretmenlerin çocukları hayata hazırladığını düşünürsek asıl teknoloji öğretmenin kendisi olmalıdır.

Okuldaki teknoloji çocuklarımıza başka neler katabilir? çocuklarda yaratıcılığın geliştirilmesine yardımcı olur, neden sonuç ilişkisini daha iyi kurarlar, araştırma becerileri gelişir, sosyalleşmesine katkı sağlar. Olumsuz sonuçlarını da değinip yazımızı sonlandıralım. Bağımlılık yapabilir, sağlık açısından zamanla sıkıntılara yol açabilir, çocukların yalnızlaşmasına neden olabilir.

 

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.