Beyinsi

Neden “Nerede O Eski Bayramlar” Diyoruz?

  • 0
  • 1.792 kez görüntülendi.
Neden “Nerede O Eski Bayramlar” Diyoruz?

Neden “Nerede O Eski Bayramlar” Diyoruz?

Bu cümleyi kullanan (biz de dahil) kendimizden utanmalıyız. Utancımızdan yerin dibine girmeliyiz. Neden mi? Kaç tane neden sayalım? Mesela bu cümleyi bize söyleten nedene bakalım. Toplum olarak öz kültürümüzden çok uzaklaştık. Daha doğrusu uzaklaştırıldık. En doğrusu göz göre göre uzaklaşmayı tercih ettik. Bunu yapan elbette bazı dış mihraklar ve bu oyuna kanan bizler.. Türkiye’nin güçlü bir devlet olmasını istemeyen, dinimizden uzaklaştırmaya çalışan, ahlaksızlığı normalmiş gibi göstererek İslam’ı sözde modernleştiren mihraklar amaçlarına malesef ulaşmış durumda. Nerede o eski bayramlar dememiz taaaa buralara kadar dayanır. Asıl sorunun kaynağı bu yani bizim öz kültürümüzden uzaklaşmamız. Bütün ahlaksızlıklar, pislikler, batıya özenme durumu, gençlerin batılılar gibi yaşama isteği, kontrolsüz modernleşme çabaları derken bütün benliğimizi, örf adetlerimizi unuttuk. Bunları kabul etmeyen yoktur herhalde!. Unuttuk unutturduk ve sonunda ah ah nerede o eski bayramlar gibi saçma sapan, anlamsız, kendimizi kaybettiğimizin göstergesi olan bu cümleyi kullanmaya başladık. Aslında oturup ağlamak gerekir hemde gözyaşları sular seller.

Eski bayramlarda ”Hadi bu bayram şuraya tatile gidelim, şu tatil merkezinde konaklayalım vs.” gibi Türk toplumuna yakışmayan bayramda tatil alışkanlıkları yoktu. Çünkü ataya, dedeye, akrabaya saygı ve hürmet vardı. Bütün aile bir arada olur ve hasret giderilirdi. Mezarlıklar dolup taşardı. Aile bağları güçlenir ve olmamız gerektiği gibi olurduk. Ama şimdi geriye ne kaldı? Bayramda anne baba yerine tatil merkezlerine gidiyor, dış ülkelere tatile çıkıyoruz. Biz tatili ailemize mi tercih ediyoruz? İnsanın çıkıpta haykırası geliyor biz nereye gidiyoruz, bizi bekleyen son ne? bunları bile bile neden hala kültürümüze sıkıca yapışmıyoruz? Geçenlerde bir firma yaptığı reklamda şöyle cümleler kullandı “Bu bayramda tatile çıkmayın, ailenizi ziyaret edin” . Reklam bize aslında bir ders veriyordu ve bize benliğimizi kaybettiğimizi söylüyordu. 

Nerede o eski bayramlar deyipte şöyle bir iç geçiren bir çok kişi o lafı söylemek yerine eyvah! demeli. Sadece bir eyvah yeter çünkü aynı şey aynı manayı taşıyor. Eski örf adetlerimizi bir kenara bırakıp batının ahlaksızlığını, çıplaklığını, pisliğini alıpta ah ah nerede o eski bayramlar dememeliyiz. Ya batı kültürünü alıp benliğini kaybedeceksin ya da bu lafı söylemeyeceksin, söyletmeyeceksin.

Bu lafı söylemek yerine kendi çocuklarımızı ve çevremizi öz kültürümüze yönlendirelim. Bizim kim olduğumuzu, aslımızın nerden geldiğini, örf adetlerimizin neler olduğunu, köklerimizin derininde nelere sahip olduğumuzu, yeni nesile öğretmek ve bundan asla kopulmamasını sık sık telkin etmek zorundayız ki batılılaşmayalım. Aslan ağzını açmış bekliyor bizde göz göre göre aslanın ağzına doğru yaklaşıyoruz. Dünya’nın en güzel kültürüne ve insanlarına sahip şu ülkede toplumsal bir çöküş, öz kültüründen uzaklaşmanın olmasına izin verdik. Utanmak gerek. Utanmıyorsak o zaman kendimizi sorgulamak gerek.

 

 

 

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.