Beyinsi

Öykü Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • 0
  • 2.425 kez görüntülendi.
Öykü Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kendi öykümü Nasıl Yazarım?

Birçok yazar için öykü altın orandır. Öykü yazma tekniklerini bilmek önemlidir.  İçeriği sıkmadan insanlara aktarabilmek başlı başına bir marifettir.  Herhangi bir eseri meydana getirmek sabır,azim,tutku ve sevgi gerektirir. Bu konuda sizlere birkaç fikir vermeyi umuyoruz. Usta bir öykücü olamayabilirsiniz ama kendi öykünüzü kendiniz yazabilirsiniz. Nasılmı? Okumaya başlayın!

İlham . İlham, her sanatçının ihtiyacı olduğu en temel kavramdır ve günlük yaşantımızdaki meydana gelen her etkileyici yada anlamlı bir olay bize ilham kaynağı olabilir. Yazmaya başlamadan önce buna hazır olduğunuza emin olun.

 

1

 

Olay. Sokakta yürürken karşılaşacağınız bir olay, evde pencerden dışarıyı seyrederken gözünüze çarpan küçük bir detay, herhangi bir şeyi sorgularken kafanıza takılan detaylar, arkadaşlarınızla konuşurken birinin söylediği cümle, okulda bir arkadaşınız ve öğretmen arasında geçen diyalog size öykünüz için bir konu yaratabilir.

 

2

 

Ana Karakter. Kahramanı siz yaratırsınız yada varolan bir kahramandan esinlenirsiniz. Kısa öyküde kahraman herzaman daha önce varolmamış biri olmalıdır. Esinlenmek , yazacağınız öyküde sizi ana düşüncenizden saptırabilir o nedenle kahramana siz can verin.

 

4

 

Malzeme. Örneğin arkadaşınızın hayatından  geçen etkili bir olayı hikayeleştirebilirsiniz yada hiç tanımadığınız birinden onu etkileyen bir olayı anlatmasını isteyebilirsiniz. Her insan farklı olaylarla hayatını devam ettirir. Siz bu farklı olayları hikayeleştirmek için elinizde bol malzemeye sahip olmalısınız.

 

5

 

Zaman. Zaman, hikayede akıcılığın artırılması için olmazsa olmazlardandır. Romanda bir insanın hayatı,uzun bir zaman diliminde geçen olaylar ayrıntılarıyla verilir ama hikayede çok farklıdır. Zaman sınırlı olmalıdır bu bir gün bir ay bir yıl olabilir. Hayat hikayeside elbette olabilir ama asla detaylara girilmez sade,basit,olayı açıklayacak birkaç cümle bize yeterli olacaktır.

 

 

writing

 

Bütünlük. Bütün kişiler ve olayları tamamen kafanızda kurguladıktan sonra yazmaya başlayın.Öykünün içine sonradan girecek bir kahraman yada küçük bir olay bütün hikayeyi değiştirebilir.

 

7

 

İkinci bir görüş. Yazdığınız öyküyü bir arkadaşınızla paylaşın ve onun fikirlerini alın. Hikayenin içinde olacağımızdan dışarıdan birinin bize verdiği bir fikir, tavsiye ettiği birkaç cümle bizi hikayeye hem içerden hem dışarıdan hakim olmamızı sağlayacaktır.

 

 

Little girl reading pile of books. Isolated.

 

Okuyun. Bitirdiğiniz hikayeyi dikkatli bir şekilde okuyun. Gözünüzden kaçan birkaç detay size hikayenizi düzeltme fırsatı  verir. Beğenmediğiniz cümleleri  içeriğini, anlam bütünlüğünü bozmayacak şekilde değiştirin.

*Güzel öyküler yazmanız dileğiyle!

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.