İmar Durumu Hesaplama Ve Autocad’te Çizimi

İmar Durumu Hesaplama Ve Autocad’te Çizimi


İmar Durumu Hesaplama Ve Autocad’te Çizimi

Merhaba arkadaşlar bu makalemizde bulunduğunuz bölgenin belediyesine bağlı imar ve şehircilik müdürlüğü tarafından verilen imar durum belgesini ve bu belgede yer alan bilgileri kullanarak Autocad’te mimari çizim yapmayı anlatacağız.

Öncelikle imar durum belgesinde neler var bunlardan bahsedelim. İmar durum belgesinde kadastro bilgileri (Mahalle, ada no, parsel no, kadastro pafta, imar pafta) gibi bilgilerin yanında parsel sahibine ait bilgiler, yapı ve parsel bilgileri (kat adedi, bina yüksekliği, bina derinliği, ön bahçe mesafesi, yan bahçe mesafesi, arka bahçe mesafesi, yüz ölçümü, TAKS, KAKS ve inşaat nizamı) bulunur.

Çizim

Çizime başlamadan önce TAKS ve KAKS nedir bunalrı açıklayalım. TAKS taban alanı katsayısıdır yani yapının arsa alanına ne kadar(m2) yapılacağını ifade eder. Örnek verecek olursak parsel 1000 m2 olsun ve TAKS  0.35 olsun. 1000 ile 0.35’i çarparsak taban alanı katsayısını bulmuş oluruz. Yani 350 m2 taban alanını buluruz. KAKS ise kat alanı katsayısını ifade eder. Yine parselin m2 si ile KAKS’ı çarparsak sonuca ulaşırız. 1000 m2 parselin alanına dersek KAKS ta 1.40 olsun. 1000 x 1.40 =1400 m2 dir. 1400’ü de 350 ye bölersek taban alanı 350 m2 olan 4 katlı bir yapı inşa izni çıkar. Ya da taban alanını isteğimize göre daha küçük tutarsak o zaman daha fazla kat çıkabiliriz. Emsal alan dediğimiz bir de yapıya ekleyeceğimiz yüzde 20 lik bir dilim mevcuttur. Bu yasaldır. KAKS hesabı yapılırken arka bahçeden, komşudan ve yoldan içe doğru çektiğimiz metreleri de unutmayalım hesabı ona göre yapalım. Yani bu çekmeleri yapıp alanı öyle bulalım. Projede alan hesabı kısmına katların m2 si ve adedi yazılır. Proje çizimine başlanır. Bize müsade edilen alan baz alınarak yapının çeşitli planları(vaziyet, yerleşim, varsa bodrum kat, zemin kat, diğer katlar, çatı katı, kesit ve görünüşler) çizilir.

 

 


Tweetle
single esnek reklam esnek reklam alanı
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1681 0,715