Beyinsi

Herkese Açık Kablosuz Ağlardaki Tehlikeler

  • 0
  • 1.678 kez görüntülendi.
Herkese Açık Kablosuz Ağlardaki Tehlikeler

Herkese Açık Kablosuz Ağlardaki Tehlikeler

Günümüz teknolojisinin getirmiş olduğu faydalardan birisi de kablosuz ağlardır. Kablosuz ağlar sayesinde hiçbir kablo gereksinimi duymadan ister laptop bilgisayarımız ile ister telefonumuz ile bağlantı kurabiliyor ve internete erişim sağlayabiliyoruz. Fakat kablosuz ağlara birden çok kişinin bağlana bilmesi ile beraberinde tehlikeler de gelmektedir. Evimizde kullanmış olduğumuz kablosuz ağlarda bu tehlike biraz daha düşük olsa da herkese açık olan kablosuz ağlar oldukça tehlike saçmaktadır. Herkese açık kablosuz ağların en çok kullanıldığı noktalar;

  • İşletmelerin kullandığı kablosuz ağlar
  • Kafeteryaların kullandığı herkese açık ağlar
  • Fabrika ve benzeri ortamlarda kullanılan herkese açık kablosuz ağlar

Bu ağların bize en çok sağladığı faydalardan birisi tamamen şifresiz olmaları ve kolay bir şekilde bağlanarak internete erişim sağlayabiliyor olmamızdır. Fakat unutulmaması gereken bir gerçek vardır ki o da internette yapmış olduğumuz her şey birer veri halinde paketler olarak iletilmektedir. Bu paketler de eğer şifresiz iseler kolay bir şekilde analiz edilebilmektedir. Bu analiz işlemine “packet sniffer” diyebiliyoruz.

 

Herkese Açık Kablosuz Ağlardaki Tehlikeler-beyinsi

 

Kablosuz Ağların Getirdiği Tehlikeler Neler?

Kablosuz ağdaki kötü niyetli kişi neler yapabilir? Sizinle aynı kablosuz ağa bağlanmış olan kötü niyetli birisi ağ üzerinde paket koklama, paket analizi gerçekleştirme işlemlerini rahatlıkla yapabilmektedir. Özelliklede “HTTPS” yani SSL kullanmayan web siteler üzerinden gerçekleştirmiş olduğunuz işlemler analiz edilebilmektedir. Kablosuz ağa bağlı olan kötü niyetli kişiler neler yapabilir?

  • Paket koklama işlemi ile anlık verilerinizi izleyebilir
  • Arama motorları üzerinden gerçekleştirdiğiniz aramaları görebilir
  • Sizleri manipüle ederek farklı sitelere yönlendirebilir. Özellikle de phishing sitelere yönlendirebilmekteler.
  • Sitelerdeki kullanıcı adı ve şifrelerinizi görebilirler
  • Mesajlaşmalarınızı rahatlıkla okuyabilirler

Bunların arasında gezinmiş olduğunuz web siteleri görmeyi saymıyorum bile.

 

Herkese Açık Kablosuz Ağlardaki Tehlikeler-beyinsi

 

Ortadaki Adam Saldırısı

Bu saldırı çeşidine  “MITM” yani “ortadaki adam saldırısı” denilmektedir. Bu saldırıda hedef kişi kablosuz ağa bağlanmış olan bir kullanıcıdır. Bu kişiyi hedef alan kişi ağı analiz edebilmektedir. MITM saldırısındaki en büyük olay ise SSL bağlantısını zehirleyerek web site SSL kullanıyor olsa dahi özel verilerinizi, bilgilerinizi edinebilmekteler. Bu saldırı çeşitlerinde en büyük zarar ise banka şifrelerinizi dahi rahatlıkla görebiliyor olmalarıdır.

Banka Hesaplarınıza Erişebiliyorlar

Günümüzde bireysel bankacılık, online banka işlemleri oldukça sık kullanılmaktadır. Her ne kadar bankalar kendi güvenlik derecelerini en yükseklerde tutuyor olsalar da kötü niyetli kişiler her zaman bir adım önde olabilmektedir. Kolay bir phishing yani oltalama saldırısı ile rahatlıkla sizleri farklı bir web siteye yönlendiriyorlar. Sizlerin bağlanmış olduğu banka sitesi yerine sahte siteye yönlendirmekteler. Yönlendirildiğiniz site de kullanıcı adı ve şifrenizi girdiğiniz takdir de bilgileriniz kötü niyetli kişiye mail yolu ile veya FTP fonksiyonu kullanılarak gönderilebilmektedir. Fakat bankalar şu an için buna bir güvenlik önlemi almış durumda. 3D koruma dediğimiz telefon numarasına kod gönderimi devrede.

Kablosuz Ağ Saldırılarından Nasıl Korunabiliriz?

Eğer kablosuz ağ saldırılarına maruz kalmamak istiyorsanız mutlaka güvenlik önlemlerinizi dikkatlice almalısınız. Kablosuz ağ saldırılarına karşı ne yapabiliriz? Bu güvenlik önlemlerine gelirsek herkese açık ağlara bağlanırken bir kez daha düşünün. Eğer çok acil bir işiniz yok ise bağlantı gerçekleştirmeyin. Bunun yanı sıra telefonlarınıza güvenlik yazılımları kurarak da bir nebze de olsa güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.