Beyinsi

Güvenli Parola Nasıl Oluşturulur?

  • 0
  • 1.729 kez görüntülendi.
Güvenli Parola Nasıl Oluşturulur?

Güvenli Parola Nasıl Oluşturulur?

Facebook, Hotmail, Gmail, Twitter, İnstagram gibi sosyal medya hesaplarının yanında telefon pin kodları, tuş kilidi parolaları, kredi kartı şifreleri vb bir çok alanda parola kullanıyoruz. Peki bu parolalarımız ne kadar güvenli? Son dönemde kişisel bilgi hırsızlıklarıve hacker saldırıları oldukça fazla olduğundan, şifre oluştururken oldukça dikkatli olmamız gerekiyor. İşte bunun için sizlere 6 adet şifre oluşturma tüyosu vereceğiz. Bunun için birden fazla güvenlik uzmanı ile görüşmeler yaptık ve hepsini derlediğimizde bu adımlar ortaya çıktı. Dikkatli okuyun ve uygulayın. Tüm hesaplarınız güvende olacaktır.

 

Tamamen Rasgele Bir Şifre Olsun.

2012 yılınd ayapılan bir araştırmada dünya genelinde en çok kullanılan parola listesi.

2012 yılında yapılan bir araştırmada dünya genelinde en çok kullanılan parola listesi.

Joseph Bonneau, (Electronic Frontier Foundation’da teknoloji uzmanı) şunları söylüyor ” “Eğer gerçekten güçlü bir şifre bulmak istiyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey rastgele bir şifre oluşturmak” ve ekliyor “Bunun için bir çok çevrimiçi uygulama mevcut”. Onunda söylediği gibi güvenli bir parola için size yardımcı olabilecek bir çok uygulama var. Bunlardan biri de  “Norton Identity Safe” güvenlik yazılımı ile birlikte  gelen Password Generator programıdır. Oldukça basit bir kullanımı var ve rahatça orjinal şifreler oluşturabilirsiniz.

Uzunluk En İyisidir.

Daha uzun parolalar istatistiklere göre tahmin edilmesi en zor parolalardır. CYLAB Kullanılabilir Gizlilik Direktörü ve Güvenlik Laboratuarı Şefi ve teknolojist Lorrie Faith Cranor’ın görüşüne göre: “Genelde insanlar en az 12 karakter uzunluğunda bir parola hedeflemelidir.” Ayrıca, karışık kombinasyonlar ile şifreyi uzatmak daha yararlı olacaktır. Şifrenin başında ve sonunda harf olmaması daha sağlıklıdır.

güvenli-parola-oluşturmak-5-beyinsi

Dizilerden Kaçının.

Klavye dizilerinden kaçının. Birbiri ardına gelen harf ve sayıları beraber yazmayın ve koymak istediğiniz özel karakterleri başa veya sona değilde ortalara yerleştirin. Örneğin bir çok insan şifre oluştururken bu işaretleri sona veya başa koyar. Ünlem işareti koymak istiyorsunuz mesela. Bunu ortaya yerleştirin ve tahmin edilip bulunma olasılığı en aza insin.

Şifrelerinizi Ortalarda Bırakmayın.

İlk paragrafta bahsettiğimiz gibi bir çok farklı hesap kullanıyor ve bunlar için ayrı ayrı şifreler oluşturuyoruz. Bunları unutmamak için bir yerlere yazıyoruz. Fakat bu yazdığımız yerler asla bir kağıt parçası olmamalı ve kesinlikle üzerinizde taşımamalısınız. E-posta ya da chat ortamında şifrelerinizi güvediğiniz biri de olsa göndermeyin. Bilgisayar üzerinde daha önce yazdığınız yazılar kolayca bulunabilir. Eğer bunun için güvenli ve kolay bir yol arıyorsanız LastPass ya da Dashlane gibi elektronik şifre yöneticileri kullanabilirsiniz.

Sık Sık  Değiştirmeyin.

güvenli-parola-oluşturmak-7-beyinsi

Başka yerlerde aylık bazda şifrenizi değiştirmeniz iyi olur gibi öneriler duymuş olabilirsiniz, ancak Cranor ve Bonneau bunu gerekli olmadığını söylüyor. Çünkü insanlar mecbur  kaldıklarında değiştiriyorlar ve yeni girdikleri şifreler eskilerden daha basit oluyor. Bu yüzden çok gerekli değilse şifreleriniz aynı kalsın.

E-posta Güvenliğinizi Sağlayın.

İnsanların yaptığı en büyük hata birden çok hesapta aynı şifreleri kullanmak. E-posta güvenliği, şifrelerinizin güvenliği açısından çok önemli. Çünkü e-postanıza erişimi olan biri, E-postanızın kayıtlı olduğu tüm hesaplarda sıfırlamalar yapıp yeni şifrelerle hesabınızı çalabilir. Birbirinden farklı E-posta hesaplarınız varsa mutlaka farklı şifreler kullanın ve E-postalarınızın kayıtlı olduğu hesapların şifreleri ile, bu sürekli kullanmış olduğunuz E-postaların şifrelerini aynı yapmayın. Benzersiz olsun ve bu benzersiz şifreyi sadece E-postada kullanın.

 

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.