Beyinsi

Güneş Çarpması Nedir?

  • 0
  • 1.361 kez görüntülendi.
Güneş Çarpması Nedir?

Güneş Çarpması Nedir?

Yaz aylarında çok sıcak bölgelerde sık karşılaşılan bir durum olan Güneş çarpması, kimi zaman verdiği zararlar ile tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor. Ülkemize en çok Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde güneş çarpmaları meydana gelmektedir. Yazın en sıcak günlerinde uzun süre Güneş altında kalmak vücudun aşırı ısınması ve metabolizmanın bundan etkilenerek vücut ısısını ayarlayamaması ciddi rahatsızlıkları ortaya çıkarıyor. Termoregülasyon sistemi vücudumuzu belirli bir ısıda tutar fakat aşırı sıcak bu sistemi bozar. Sonuç olarak ta Güneş çarpması meydana gelir. Vücut ısıyı ter atma ile de ayarlar ancak aşırı terleme sıvı kaybı oluşturduğundan sıvı alımı gerçekleşmez ise ısı iyice artar.

Güneş çarpması en çok çocukları, yaşlıları, kronik hastalıkları olanları ve aşırı derecede alkol tüketenleri etkiler. Güneş çarpmasının en önemli belirtileri: Yüksek ateş, baş ağrısı, nabız hızında artma, solunum sayısında artma, tansiyon düşüklüğü, aşırı yorgunluk, bitkinlik halidir. Eğer Güneş çarpmasına müdahale edilmez ise çok ağrılı kramplar, kalpte oluşan ritim bozukluğu, ishal, bulantı, kusma gibi olaylar gerçekleşir.

Güneş çarpmasından korunmak için; çok fazla güneş altında kalınmamalı, bol sıvı alınmalı, ağır proteinli yiyecekler tüketilmemeli, sulu meyve tüketilmeli, saat 11 ile 16.00 arası mümkün olduğunca dışarı çıkılmamalı ve sportif faaliyetlerden kaçınılmalı, sık sık duş alınmalı.

Güneş çarpan birine nasıl müdahale edilmeli? Güneş çarpan biri hemen serin ve oksijen akımın bol olduğu bir yere götürülmeli, giysileri çıkarılmalı, yatış pozisyonu düz olmalı, soğuk su ile vücuda müdahale edilmeli, tuzlu ayran içirilmelidir.

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.