Beyinsi

Ekşisözlük’te Nasıl Yazar Olunur?

  • 0
  • 3.686 kez görüntülendi.
Ekşisözlük’te Nasıl Yazar Olunur?

Ekşisözlük’te Nasıl Yazar Olunur?

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen ve tık alan sitelerinin başında gelen eksisozluk.com’da yazar olmak (suer olmak) site hakkında bilgisi olan herkesin merak ettiği bir durum. Konunun merak edilmesinin sebebi kullanıcıların gerek güncel konular hakkında düşüncelerini ifade edebilmek gerekse akıllarına takılan sorulara cevap bulabilmek için yazar olmanın diğer internet sitelerinden farklı bir uygulama ile ilerlemesi. Biraz daha açıklar mısının diyeceksiniz siz demeden hemen cevap vermeye çalışayım. Türkiye’deki internet siteleri sıralamasına göre (Alexa değerlerine göre) Ekşisözlük 9. sırada yer alıyor güncel bilgilere göre. Günlük binlerce kişi siteye girip yazılanları takip ediyor, milyonlarca sayfa görüntülüyor. Sözlüğün güncel yazar sayısı hakkında resmi bir bilgi yok fakat 50.000-75.000 arası olduğu tahmin ediliyor. Bu değerlerden de anlaşılacağı üzere sözlükte yazar olmak gerçekten zor. Yazar olmak için bir seneden fazla bekleyenler mevcut aramızda. Şahsen ben 3 ay gibi kısa bir zamanda yazar oldum. Yazımızın ilerleyen kısımlarında bunun hakkında detaylı bilgileri vereceğim. Fakat öncelikle sözlüklerde yazar olmak bize ne gibi katkıları var onlara bakalım.

  • Bir sözlüğe girdiğinizde her türlü bilgi ve paylaşımı bulabilirsiniz. O gün meydana gelen olayları, ülkenin dört bir yanında yaşanan durumları (ki bu bazen haber sitelerine dahi düşmeden sözlüklerde konuşulmuş oluyor) yazarların anılarını, hayatın bir alanındaki soruları ve saymakla bitiremeyeceğimiz bir çok konu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
  • Sözlüklerde yazar olmak özellikle gençlerimiz hakkında toplumsal bir statü durumuna getirilmiş bir halde. Yani sözlük yazarı olarak çevrenizdekilere göre bir tık daha fazla fenomensiniz.
  • Özellikle ülkemizde yaşanan ve kara leke olarak adlandırılan Gezi Olayları gibi ulusal hatta evrensel olayların yönlendirilmesine şahitlik yapabilir bizzat katılabilirsiniz.
  • Düşünce yapınızın şekillenmesinde sözlüklerden yardım alabilirsiniz. Fikirlerini benimsediğiniz sözlük yazarlarını takip edip onların her konudaki fikirlerini inceleyebilirsiniz.
  • Ek olarakta şunu belirtmek isterim ki;
  • Sahip olduğunuz site veya bloglarınıza sözlük üzerinden reklam yaparak ciddi bir hit kazanabilirsiniz. (Zira bu olayları gerçekleştiren çok fazla kullanıcı var)
  • Sözlük yazarlığınızı kazanca dönüştürebilirsiniz. Sözlüklerde satmak istediğiniz ürünlerin tanıtımını yapabilirsiniz.

 

eksi-sozluk-2
Evet asıl gelelim önemli konumuza. Sözlüklerde nasıl yazar oluruz?

Günümüzde neredeyse bütün sözlüklerin yazar alma mantığı aynıdır. Fazla yazar ihtiyaç duymadıklarından dolayı yazar alımı yaparken her önlerine gelenleri yazar olarak almıyorlar. Ciddi bir emek sarfetmek gerekiyor. Ben daha öncede belirttiğim gibi yaklaşık 3 ay gibi bir sürede yazar olabildim. 3 ay gerçekten çok kısa bir zaman çünkü bir seneden fazla bekleyip yazar olma hakkına sahip olanlar cidden çok fazla. Şimdi yazar olma aşamalarına ve kısa zamanda yazar olma püf noktalarına bakalım.

  • Öncellikle sözlüğe girip kayıt olmanız gerekiyor. Kayıt olurken cinsiyetinizi bayan olarak belirlemeniz ve yaşınızı 20-25 arası seçmeniz sizi bir tık öne atacaktır. Zira kadınlara karşı biraz torpil var.
  • Kayıt olduktan sonra 10 adet tanım niteliğinde entry girmeniz gerekiyor. Bu konuda dikkat edin tanım niteliğinde olması gerekiyor. Anılarınızı, siyasi görüşlerinizi vb. gibi durumları asla yazmayın. Çünkü bu 10 entry sizin yazar olmanız için en önemli etken.
  • 10 entry tamamladıktan sonra çaylak üye oluyorsunuz ve çaylak sıralamasına giriyorsunuz. Yaklaşık olarak 30.000-50.000 kişi var çaylak olarak.
  • Gün gün bu sıra düşerek ilk sıralara kadar geliyorsunuz. Sıra size geldiğininde ise moderatörler girmiş olduğunuz 10 entry inceleyerek sizi değerlendirecekler. Değerlendirme sonucuna göre yazar oluyorsunuz veya size uyarı göndererek entrylerinizi düzenlemenizi söylüyorlar.

Şimdi burada dikkat etmeniz gerekenler şunlar:

  • Yazacağınız 10 entry kayıt olmadan önce yazıp bir köşeye koyun. Kayıt olduktan hemen sonra bu entryleri hızlıca sözlüğe ekleyin. Bu sıralamanızın düşmesinde önemli bir etken.
  • 10 dan fazla entry girmeyin. En fazla 15 olsun. Daha fazla olmasın. Moderatörlerden birisi fazla sayıda entry girenleri değerlendirirken direk olarak es geçtiklerini belirtmişti.
  • Sözlüğe her gün giriş yapın. Bu çok ama çok önemli. Sıra size geldiğinde o gün sözlüğe giriş yapmamış iseniz sizi es geçecelerdir.
  • Online olma süresi sıranınızın hızlı düşmesine karşı bir faydası yok sadece sözlüğe her gün girin yeterli. haftanın 6 günü girip 1 günü girmemezlik yapmayın, her gün girin.
  • Daha önce de belirttiğim gibi cinsiyetinizi bayan, yaşınızı 20-25 seçmeniz size fayda sağlayabilir. Ayrıca e-mail adresinizi saçma sapan kelimelerle süslemeyin. Mesela isimsoisim@gmail.com gibi prestijli e-mail yazın.
Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.