Beyinsi

Edebiyat Nedir? (Kısa Özeti)

  • 3.631 kez görüntülendi.
Edebiyat Nedir? (Kısa Özeti)

Edebiyat Nedir? (Özet)
Edebiyat kelimesinin kelime anlamı edepten gelir. Edebiyat kelimesi hayatımıza girmeden önce edebi eserlere “inşa” ya da “şiir” denilirdi. Arapçadan dilimize girmiştir. Bu kavramı ilk kez Şinasi kullanmıştır. Edebiyata daha geniş bir tanım ile yaklaşacak olursak şunları söyleyebiliriz. Edebiyat, düşünce ,duygu,olay ve imgelerin insanlarda estetik duygular uyandıracak bir biçimde dil aracılığı ile söz ve yazıyla anlatımını amaç edinen sanattır. Bu sanatı inceleyen bir de tarih vardır. Bu tarihin adına Edebiyat tarihi denir. Sanatın ilkelerini, kurallarını, bu yolda oluşturulmuş ürünleri inceleyen bilim dalıdır. Edebiyat yapmak deyimi günümüzde sık bir şekilde halk tarafından kullanılmaktadır. Edebiyat yapmak iyi anlama gelmekle beraber halk bunu tam tersi olacak şekilde “laf kalabalığı yapmak, gereksiz konuşmak, süslü konuşmak” ifade edilir.
Edebiyat 2 türe ayrılır. Nazım ve Nesir. Nazım; belli bir ölçüde ve kalıp esas alınarak üretilmiş edebi ürünlerdir. Ya da kısaca bütün şiir ve şiirsel metinlerdir. Hece vezni gibi belli bir kalıp ve ölçü kaygısı güdülerek yazılır. Nesir; serbest ve ölçüsü olamayan düz yazıdır.
Edebiyatın konusu: Edebiyatın konusunu yazar ve şairlerin ortaya çıkardıkları eserlerde işlenilen konulardır. Kısaca işlenilen her şeydir. İçerik olarak dil ürünlerini kullanan edebiyatta, hikaye, roman, deneme, fıkra,makale gibi eserler mevcuttur. Edebiyat yöntem olarak dil ürünlerinin tüm özelliklerini tarihi akış içinde bilimsel olarak incelenmesi de edebiyatın yöntemini oluşturur. Edebiyatın kendine has özellikleri vardır. Bu özellikleri şöyle sıralayabiliriz; Bir edebi eser okuyanda iz bırakmalıdır, okuyanı etkilemelidir. Anlatımı güzel, düşüncesi sağlam olmalıdır. İşlenilecek olan konu dönemini yansıtmalıdır. Eser mutlaka zamanda yolculuk ettirmelidir. Zaman geçtikten sonra da toplum tarafından benimsenmelidir. Aktarılmak istenen duygu ve düşünce belli bir edebi türe göre olmalıdır.
NOT: Yorum ve görüşlerinizi aşağıdan yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Polat dedi ki:

    Kalırsın ama lisede sildirme var velinle git

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.