Edebiyat Akımları Nedir? (Kısa Özeti)

Edebiyat Akımları Nedir? (Kısa Özeti)


Edebiyat Akımları Nedir? (Özet)
Edebiyat akımları denilince akla gelen sonu İZM ile biten ve derslerde işlediğimiz konulardan aklımızda kalan akımlardır. Edebiyatın belirli dönemlerinde ortaya çıkan bir görüşü temsil eden akımlar da denir. Kimi akımlar şekilci kimi akımlar ise içeriğe verdiği önem ile geniş kitlelere hitap etmiştir. Toparlayacak olursak belli bir tarihsel süreçte edebiyatı, tür ve yazarın milliyeti bakımından her hangi bir ayrım olmadan şekilsel ve içeriksel olarak etkileyen belli üslup, duyu ve düşünce dizisine edebiyat akımı denir. Edebiyat akımlarına edebi akımlarda denir. Edebi akımlar doğdukları çağın örf adetlerini, yapısını, düşünce biçimlerini, ideolojilerini alır. Aslında canlı bir akımdır. Akım zamanına göre çeşitli adlar alır. Toplumsal yapı bu adları kendiliğinden zaten vermiştir.
Edebi akımlara en iyi tanımı Rauf Mutluay vermiştir. Tanıma göre ” Toplumsal düzenin ve onun değişiminin bir gereği olarak, dünya görüşü ve sanat anlauışı bakımından birleşen kişilerin, eserleriyle birlikte orataya koydukları ve sürdürdükleri ilkelerin toplamından doğan tutarlılığa bir edebiyat akımı denir.”
Dünyadaki edebiyat akımları şunlardır; Hümanizm, Klasisizm, Romantizm(coşumculuk, Parnasizim(betimselcilik-yalnızca şiirde), Modernizm, Postmodernizm, Naturalizm(doğalcılık), Sembolizm(simgecilik), İdealizm(ünanimizm), Realizm(gerçekcilik), Fütürizm(gelecekçilik), Dadaizm, Sürrealizm(gerçeküstücülük), Letrizm(harfcilik), Egzistansiyalizm(varoluşculuk), Personalizm(kişilikcilik), Ekspiresyonizm(empiresyonizm).
NOT: Yorum ve görüşlerinizi aşağıdan bizlere ulaştırabilirsiniz.

Tweetle
single esnek reklam esnek reklam alanı
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1991 4,101