Aplikasyon Krokisi İle Autocad Mimari Proje Çizimi

Aplikasyon Krokisi İle Autocad Mimari Proje Çizimi


Aplikasyon Krokisi İle Autocad Mimari Proje Çizimi

Merhaba arkadaşlar. Bu makalemizde size aplikasyon krokisinde ki koordinatlardan yararlanarak Autocad’te mimari proje çizimi için başlangıç niteliği taşıyan vaziyet ve yerleşim planı çıkarmayı anlatacağız.

Aplikasyon krokisi arsanın bulunduğu koordinatları gösterir. Bu krokiyi harita mühendisleri hazırlar ve (arsa) yapı sahibine verir. Proje çizdirmek isteyen yapı sahibi ise mimara ya da inşaat mühendisine bu krokiyi getirir. Burada çizimi yapacak kişi aplikasyon krokisinde sağ üstte bulunan koordinatları kullanarak Autocad’te ya da diğer proje çizim programlarında çizime başlar.

Çizim

Autocad’i açtıktan sonra ilk iş  LİNE ya da POLYLİNE komutunu seçmektir. Komut seçildikten sonra 0,0 koordinatlarını girmek gerekir. X ve Y koordinatı girilirken o,o yazarız ve enter deriz. Bize sol altta bulunan x ve y koordinatlarının başlangıç noktasını gösterir. Sonra aplikasyon krokisinde sağ üstte yer alan x ve y koordinatlarını teker teker gireriz. Bunun nasıl yapılacağını da anlatalım. 0,0’ı bulduktan sonra önce x koordinatından başlarız. Aplikasyon krokisinde önce y koordinatları verilir ama biz çizime önce x koordinatı ile başlarız. İlk x koordinatını girdikten sonra virgül koyarız ve y koordinatını gireriz enter’e basarız. İlk noktayı bulmuş olduk. Sonra ESC‘ye basar çıkarız ve tekrar 0,0 koordinatını gireriz ve sonra tekrar önce x sonra y koordinatını gireriz enter’e basarız. Bu işlem son koordinat girilene kadar yapılır. Tüm koordinatları girdikten sonra ortaya çıkan noktaları birleştirdiğimizde bize arsanın krokisi gösterilmiş olur. Aplikasyon krokisinde ki çizim ile bizim yaptığımız çizimi karşılaştırmamız gerekir. Eğer bire bir aynısı değilse bir yerde hata yapmışız demektir. Çizimde çıkan şekil ile aplikasyon krokisinde ki şekil ilk bakışta aynı olmayabilir ama rotate ya da mirror komutu ile sağa sola ya da ters döndererek çizime çeşitli yönlerden bakmak gerekir. Kroki 1/1000 ölçekte çizildiği için biz ortaya çıkan şekli 1/200 ölçeğine çevireceğiz. Yani 5 kat büyüteceğiz. Ortaya ana taslağımız çıktıktan sonra aplikasyon krokisinde ki arsa etrafında ki ölçüler yazılır. İmar durumunda ki hesaplamalar ile yapı arsanın içine yerleştirilir. Yapının çekmeleri yani komşudan kaç metre ve yoldan kaç metre çekileceği yazılır.

Evet arkadaşlar aplikasyon krokisinden faydalanarak Autocad’te yerleşim ve vaziyet planı çıkarmayı anlattık. Yukarıda ki yazımızı okuyarak çizim yapamıyor ve hala kafanız  karışıyorsa bir de bunu madde madde olarak yazalım;

  • Auotcad aç
  • Line ya da Polyline komutu seç
  • 0,0 yaz başlangıç noktasını bul
  • önce x sonra y koordinatını gir entere bas
  • ilk nokta bulunduktan sonra esc yap çık
  • 2.koordinatları (x ve y) gir ve entere bas
  • sonraki koordinatlar için aynısını yap
  • noktaları birleştir
  • çıkan şekil ile aplikasyon krokisinde ki şekli karşılaştır eğer aynısı değilse şekli rotate ya da mirror komutu ile değiştir.

Tweetle
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

791 0,478